ГоловнаПолітика

Українських моряків включили у списки на обмін, - Денісова

Омбудсмени України і Росії домовилися верифікувати списки утримуваних українців і росіян.

Українських моряків включили у списки на обмін, - Денісова
Людмила Денисова
Фото: facebook/Людмила Денісова

Україна включила військовополонених моряків, що містяться в Російській Федерації, в списки утримуваних осіб, якими мають намір обмінятися омбудсмени України і Росії.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Інтерфакс-Україна.

"Військовополонені моряки у нас є в списках. Зараз здійснюємо верифікацію списків РФ і вносимо наші уточнення щодо ситуації, яка стадія судового процесу (щодо утримуваних - ред). А моряки, звичайно, в списках", - сказала Денісова в коментарі агентству.

Раніше Денісова і її російська колега Тетяна Москалькова 15 липня в Києві провели зустріч, під час якої домовилися верифікувати списки утримуваних українців і росіян.

Нагадаємо, 24 українських моряків були захоплені в полон силами ВМС Росії 25 листопада минулого року. 30 листопада українців вивезли в Москву. Росія ігнорує вимоги України та міжнародної спільноти про їх звільнення.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків і повернути три судна. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня українське МЗС отримлов ноту МЗС РФ, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило. Після цього президент Володимир Зеленський розкритикував міністра Павла Клімкіна за це рішення, і той пішов у політичну відпустку.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, яка в першу чергу стосувалася звільнення моряків.

Експрезидент Петро Порошенко вважає, що РФ з імовірністю до 90% відпустить полонених моряків до дня виборів, 21 липня. Глава МЗС Клімкін також переконаний, що Путін незабаром звільнить українців, але спробує отримати за це якомога більше політичних преференцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram