ГоловнаПолітика

Зеленський має намір носити браслети з іменами захоплених Росією моряків до їх повернення

Президент спростував, що носить браслети "з клубів".

Зеленський має намір носити браслети з іменами захоплених Росією моряків до їх повернення
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський розповів, що має намір носити браслети з іменами захоплених Росією українських моряків до їх звільнення.

Про це він написав у фейсбуці.

Із цими браслетами Зеленського зауважили під час візиту в Одеську область. У соцмережах з'явилися фото, і користувачі висували різні припущення про походження браслетів, одним з яких було, що вони - з нічних клубів.

"Про жовті браслети "з клубів". На них - прізвища наших полонених моряків. Буду носити їх до тих пір, поки не повернемо хлопців додому", - підкреслив Зеленський.

Зеленський також опублікував фото, на якому на одній руці у нього браслет з ім'ям Юрія Будзила, а на іншій - Володимира Терещенка.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що РФ повинна звільнити всіх моряків і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримало ноту МЗС РФ, що містила пропозицію про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, що стосувалася передусім звільнення моряків. У російському МЗС сьогодні підтвердили, що питання обміну українських моряків дійсно обговорюється.

Раніше експрезидент Петро Порошенко заявив, що РФ з імовірністю до 90% відпустить полонених моряків до дня виборів, 21 липня. Голова українського МЗС Павло Клімкін також переконаний, що Путін незабаром звільнить українців, але спробує отримати за це якомога більше політичних преференцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram