ГоловнаПолітика

Вирок Марківу завдав шкоди відносинам України й Італії, - Аваков (оновлено)

Міністр МВС виклав свою думку італійському послові.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив послові Італії в Україні Давіде Ла Чеічіліі про заподіяння збитку відносинам двох країн через засудження в Італії українського військового Віталія Марківа.

Про це міністр написав у мікроблозі Twitter.

"Зустрівся з послом Італії. Довів позицію України: ганебне, несправедливе рішення суду Павії для гвардійця Марківа шкодить відносинам країн. Вимагаємо ясних кроків у вирішенні проблеми", - написав Аваков.

Оновлення. Пресслужба МВС повідомила, що під час зустрічі Аваков попередив посла про те, що вирок Марківа може стати великим потенційним конфліктом між країнами.

"Ми будемо ініціювати переговори високого політичного рівня. Ми хотіли б почути, що уряд Італії так само зацікавлений у вирішенні цієї проблеми", - сказав він.

Аваков нагадав, що загиблий журналіст Андреа Рокеллі поїхав на Донбас нелегально.

"Сотні італійських громадян, серед яких і журналісти, нелегально перебували на окупованих територіях Донбасу і АР Крим. Вони незаконно перетнули український кордон з боку РФ. Тому я хочу, щоб ви зайняли чітку позицію і ми розробили спільно план дій. Я не хотів би, щоб в Україні Італія асоціювалася з проросійським урядом, вважалася прихильником сепаратистів і найманців. А зараз у суспільстві саме така думка. Правда в тому, що Марків реально не мав стосунку до загибелі італійського фоторепортера", - підкреслив міністр.

Італійський посол натомість сказав, що не може коментувати вирок до публікації рішення суду.

"Я розумію всю складність ситуації і передав всю інформацію у свою країну. А з приводу наших громадян, які незаконно воюють на Донбасі на боці сепаратистів, суд Генуї вже прийняв перші рішення про ув'язнення на різні терміни. Італія підтримує територіальну цілісність і незалежність України, підтримує і продовжує санкції проти РФ. Ми розуміємо вашу стурбованість і те, наскільки ця ситуація може вплинути на наші відносини. Ми постараємося знайти спільне рішення і показати українському та італійському суспільству відкритість цього процесу", - сказав Ле Чеічіліа.

Сторони домовилися продовжити спільні консультації.

Нагадаємо, 12 липня суд міста Павія (Італія) засудив до 24 років позбавлення волі українського військового Національної гвардії Марківа, обвинуваченого в причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Рокеллі на Донбасі. Жорстокість вироку здивувала навіть прокурора, який просив 17 років ув'язнення.

Україна оскаржить вирок і буде домагатися виправдання українця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram