ГоловнаПолітика

Порошенко: з імовірністю 90% Росія відпустить українських моряків до виборів

Експрезидент упевнений, що Путін не зможе ігнорувати рішення суду ООН.    

Порошенко: з імовірністю 90% Росія відпустить українських моряків до виборів
Фото: ICTV

Колишній президент Петро Порошенко заявив, що до 21 липня Росія з великою ймовірністю відпустить українських моряків.

Таку заяву він зробив у ефірі телеканалу ICTV.

"Я твердо впевнений, що є більш ніж 90% вірогідності того, що до виборів Путін змушений буде виконати рішення арбітражу й повернути наших хлопців додому", - сказав експрезидент.

Він додав, що якщо цього не станеться, то Росія зіткнеться з наслідками, "оскільки існують чіткі механізми й щодо обмеження судноплавства для російських судів, і щодо відповідальності за невиконання рішення арбітражу ООН".

"Так що 90%: до 21 липня наші хлопці мають повернутися додому", - сказав Порошенко. 

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людей) доправили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони й  досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон у листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

25 червня МЗС України отримав ноту МЗС РФ, у якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною та відхилило.

Президент Володимир Зеленський розкритикував міністра Павла Клімкіна за це рішення, і той пішов у політичну відпустку.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, що насамперед стосувалася звільнення моряків.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram