ГоловнаПолітика

Порошенко: нові "люстраційні списки" підозріло збігаються із санкційними списками Кремля

Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров, Юрій Шухевич і Дмитро Ярош, волонтер Тетяна Ричкова, міністри Степан Полторак і Павло Клімкін можуть бути люстровані, зазначив експрезидент.

Порошенко: нові "люстраційні списки" підозріло збігаються із санкційними списками Кремля
Фото: Михаил Палинчак

Ідея про так звану «нову люстрацію» може свідчити про наміри покарати тих, хто захищав Україну від російського вторгнення і дав їй потужний європейський поштовх. Адже перелік посадовців підозріло збігається із санкційними списками Кремля проти ключових державних діячів України, – зазначив Петро Порошенко.

«Сьогодні прозвучала фантастична ініціатива: люструвати всіх, хто з 2014 по 2019 роки перебували у виконавчій чи законодавчій владі. Тих, хто боронив державу, будував державу. Люструвати  для того, щоб звільнити місце для «п’ятої колони». Цей список дуже нагадує інший список – тих, проти кого держава-агресор запровадила санкції,  людей, які боронили Україну, які боронили Революцію Гідності, які перемагали і зупиняли прокремлівську колону», – наголосив Петро Порошенко.

Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров, Юрій Шухевич та Дмитро Ярош, волонтер Тетяна Ричкова, діючі міністри Степан Полторак та Павло Клімкін,  десятки інших представників нової сучасної української політики, які довели реальними справами свій професіоналізм і любов до України – усі вони можуть бути люстровані відповідно до озвучених критеріїв, – застерігає Порошенко.

На його думку, подібна ініціатива, інспірована антиукраїнськими силами – це ще один доказ неприкритого проросійського реваншу – адже патріотичних, дієвих та ефективних політиків хочуть замінити на маріонеток, що будуть виконувати накази Кремля.

Протистояти наступу реваншистів можна, тільки об’єднавшись навколо потужної політичної сили, яка здатна зупинити  «п’яту колону» Кремля – навколо «Європейської Солідарності», наголосив лідер партії.

Україна почала по-справжньому розбудовувати власну державність лише з 2014 року, після Революції Гідності, однією з вимог якої стала люстрація чиновників з оточення Януковича, причетних до розстрілів на Майдані і здачі національних інтересів на користь Кремля. Про це п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко нагадав під час виступу перед прихильниками у Житомирі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram