ГоловнаПолітика

Політв'язень Балух припинив голодування

Кримського активіста у російській колонії відвідав український консул.

Політв'язень Балух припинив голодування
Фото: Крым.Реалии

Український політв'язень Володимир Балух, який утримується у російській колонії, припинив голодування у зв'язку із задоволенням його вимоги. Сьогодні, 5 липня, його відвідав український консул, повідомляє Кримська правозахисна група

Згідно з повідомленням,зараз Балух знаходиться у приміщенні камерного типу, куди його помістили на 6 місяців. Формально обґрунтовували це тим, що Балух є "злісним порушником" внутрішнього розпорядку. Після етапування у колонію українця постійно за надуманими приводами відправляли у ШІЗО за "провинності", які і не передбачають покарання у вигляді ізолятора.

Нагадаємо, з 29 березня 2019 року український активіст з Криму Володимир Балух знаходиться у російській виправній колонії №4 міста Торжок Тверської області. Після того, як до Балуха не допустили представника консульства України у РФ, він 27 червня 2019 року оголосив голодування

Причиною відмови у зустрічі з українським консулом співробітники колонії назвали те, що, за інформацією ФСВП, Балух нібито є громадянином РФ. Ніякої інформації, яка це підтверджує, надано не було.

Володимир Балух - громадянин України, "автоматичного" російського паспорта у Криму він не отримував, відзначають правозахисники. Раніше у Криму його засудили саме як громадянина України. Більш того, окупаційні суди використовували українське громадянство активіста як одну з підстав взяття його під варту.

Вперше Балух оголосив безстрокове голодування 19 березня 2018 року. Після місяця повної відмови ув'язненого від прийому їжі кримський архієпископ УПЦ КП Климент переконав його вживати мінімальний набір продуктів (дві склянки вівсяного киселю, 50-70 грамів сухарів з чорного хліба і чай з медом), який підтримував "балансування на нульовій позначці".

Балух припинив голодування 9 жовтня під час етапування в Росію.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі його будинку 90 набоїв і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі його будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram