ГоловнаПолітика

ГПУ відновила розслідування проти ексдепутата Іванющенка

Справа стосується захоплення одеського ринку "7-й кілометр".

ГПУ відновила розслідування проти ексдепутата Іванющенка
Юрий Иванющенко
Фото: novostey.com

Генеральна прокуратура відновила розслідування і розшук колишнього депутата Верховної Ради від Партії регіонів Юрія Іванющенка.

Про це повідомила у фейсбуке прессекретар генпрокурора Лариса Сарган.

Вона зазначила, що заступник генпрокурора 3 липня скасував постанову прокуратури Одеської області від 18 березня і 18 квітня про закриття кримінального провадження проти Іванющенка й інших фігурантів справи про захоплення ринку "7-й кілометр" в Одесі.

Досудове розслідування триває.

Сарган також повідомила, що голові Національної поліції направлено лист про відновлення розшуку Іванющенка, а також Івана Аврамова.

Нагадаємо, Іванющенка оголосили в розшук на початку 2015 року. За неофіційними даними, він утік з України в грудні 2014-го. ГПУ підозрювала його за двома епізодами.

Перший з них стосувався розтрати грошей, виділених у рамках "кіотського протоколу" на утеплення об'єктів соціальної сфери в Луганській області. У грудні 2014 року Іванющенкові склали підозру за ч.3 ст. 368-2, ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу за фактом одержання неправомірної вигоди майнового характеру в особливо великому розмірі (618 млн гривень) і заволодіння коштами державного бюджету в особливо великому розмірі за попередньою змовою групи осіб.

Однак у 2015-2016 роках суди всіх інстанцій підтвердили факт належного виконання робіт іванющенківським ТОВ "Карпатибудінвест", а на початку квітня 2019 року Київський апеляційний суд зобов'язав прокурорів зняти підозру з Іванющенка у зв'язку з відсутністю складу злочину.

Другий епізод стосується заволодіння часткою в статутному фонді ТОВ "Промринок" (ринок "7-й кілометр" в Одесі). У вересні 2016 року Іванющенкові повідомили про підозру за ч.3 ст.27, ч.2 ст.28, ч.3 ст.189, ч.3 ст.27, ч.3 ст.358 за фактом організації вимагання частки в ТОВ "Промринок" у його засновників і за фактом організації підробки офіційного протоколу загальних зборів учасників ТОВ, на підставі якого ринок перейшов у власність Іванющенка.

Як спільників Іванющенка в цій справі розглядали його бізнес-партнера Івана Аврамова і екс-директора ринку Олега Греся. Однак слідчим не вдалося довести, що колишні власники подарували свої частки Іванющенкові і його товаришам під тиском, тому кримінальну справу закрито і за цим епізодом. 2 липня стало відомо, що Іванющенка зняли з розшуку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram