ГоловнаПолітика

Україна не зобов'язана запрошувати спостерігачів ПАРЄ, - МЗС

Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання.

Україна не зобов'язана запрошувати спостерігачів ПАРЄ, - МЗС
Фото: korrespondent.net

Спостерігати за виборами в Україні - це право Парламентської асамблеї Ради Європи. У той же час парламент не зобов'язаний запрошувати ПАРЄ, яка втрачає свій авторитет в зв'язку зі скасуванням рішень щодо російської агресії проти України.

Про це заявила прес-секретар МЗС Катерина Зеленко, передає Укрінформ.

"У попередні роки між Верховною Радою України і Парламентською асамблеєю Ради Європи існували дружні, партнерські відносини, які сьогодні навряд чи можна так охарактеризувати. На тому етапі, коли була довіра і взаємоповага, коли ПАРЄ користувалася авторитетом, керівництво ВР ініціативно запрошувало ПАРЄ спостерігати за виборами в Україні. Давайте також не забувати про те, що в міжнародній міжурядовій організації, якою є Рада Європи, існують тільки два органи, рішення яких є обов'язковими до виконання: це Комітет міністрів і Європейський Суд з прав людини. А ПАРЄ є дорадчим органом відповідно до Статуту Ради Європи. Україна завжди з повагою ставилася до порад ПАРЄ і виходила з важливості імплементації таких рад", - зазначила прессекретар.

За її словами, парламент не зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за президентськими виборами.

"Асамблея в своїх правилах процедури зазначила, що спостерігати за виборами - це право Асамблеї. Але це зовсім не означає, що парламент зобов'язаний запрошувати ПАРЄ спостерігати за президентськими виборами", - зазначила Зеленко.

Вона додала, що на сьогоднішній день в МЗС немає жодного звернення від цього дорадчого органу.

Прес-секретар підкреслила, що Україна не порушила жодного з документів Ради Європи, обов'язкових для виконання.

"Що стосується документів дорадчого органу та міжпарламентського діалогу загалом, нам здається, що ПАРЄ варто було б замість того, щоб емоційно реагувати на рішення керівництва Верховної Ради в публічному просторі, вступити в діалог і провести консультації з делегацією України в Асамблеї", - зазначила Зеленко.

Раніше президентка Парламентської асамблеї Ради Європи Ліліан Морі Паск'є оприлюднила заяву, в якій підкреслила, що Україна, як член Ради Європи зобов'язана запрошувати спостерігачів від ПАРЄ на вибори.

Нагадаємо вночі 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Росії право голосу на засіданнях. Рішення підтримали 118 делегатів, 62 проголосували проти, 10 - утрималися.

Після цього українське МЗС відкликало посла при Раді Європи, а міністр Павло Клімкін порадив Верховній Раді відкликати запрошення спостерігачам на вибори від ПАРЄ.

2 червня спікер парламенту Андрій Парубій відкликав запрошення для спостерігачів від ПАРЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram