ГоловнаПолітика

"ЄП": Захід за спиною України домовився з Росією про план "моряки в обмін на ПАРЄ"

Зеленського поставили перед фактом.

"ЄП": Захід за спиною України домовився з Росією про план "моряки в обмін на ПАРЄ"
Фото: obozrevatel.com

Повернення російської делегації в ПАРЄ було частиною плану, про який країни Заходу і Росія домовилися за спиною України. Іншою частиною повинно було стати звільнення українських моряків, захоплених у полон Росією.

Про це пише видання "Європейська правда" з посиланням на свої джерела.

"10 днів тому під час візитів Зеленського в Париж і Берлін українському президенту дали зрозуміти, що на поступки доведеться йти, і у України немає іншого опції, як з цим змиритися. За цим планом Захід повертає Росії повноваження в ПАРЄ без найменших винятків. Росія у відповідь знаходить схему звільнення моряків і допускає до Криму моніторингову місію Ради Європи", - йдеться в публікації.

Це перша домовленість про Україну за її спиною. За Петра Порошенка принцип "нічого про Україну без України" був основою зовнішньої політики, але Захід скористався зміною влади, щоб відкинути ці формальності.

За даними "ЄП", сигнали про такий пакет надходили українським дипломатам ще в кінці президентства Порошенка, але в якості чи то "ультиматуму", чи то "пропозиції, від якої не можна відмовитися".

Меркель і Макрон поставили його перед українською стороною тільки зараз, під час візитів президента України в Париж і Берлін.

Згоди Зеленського на цю оборудку вони не отримали, але тим не менше в Офісі президента хотіли скористатися звільненням моряків, і саме з цим пов'язаний нервовий брифінг Зеленського, на якому він накинувся на міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, в якій містилася пропозиція про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. МЗС назвало цю пропозицію Росії неприйнятною і відхилило.

Зеленський, як він сам зізнався, дізнався про це зі ЗМІ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram