ГоловнаПолітика

МЗС має повноваження відповідати РФ без узгодження з президентом, - Клімкін

Павло Клімкін відповів Володимиру Зеленському.

МЗС має повноваження відповідати РФ без узгодження з президентом, - Клімкін
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що його відомство мало повноваження без узгодження з президентом відповісти на російську ноту щодо військовополонених українських моряків. Про це Клімкін розповів у коментарі "Українській правді".

"Звичайно, всі повноваження сформулювати таку ноту в нас як у Міністерства закордонних справ України були. Ця нота була в рамках нашого спілкування і нашої судової справи з міжнародного трибуналу", - підкреслив міністр.

Він також додав, що українська нота фіксує тільки міжнародно-правову позицію України, не містить "жодних політичних моментів" і принципово нових питань.

"Додаткового узгодження в цьому контексті, оскільки МЗС уповноважений вести і цю справу, і з міжнародного трибуналу, і в інших судах, нам не потрібно. І це наша позиція", - сказав він. Клімкін наполягає, що напрямок цієї ноти - компетенція Міністерства закордонних справ.

Нагадаємо, Росія повинна була повернути українських моряків не пізніше, ніж 25 червня, згідно з рішенням Міжнародного трибуналу з морського права, замість цього в РФ ще раз повторили, що не визнають юрисдикції міжнародних судів.

26 червня стало відомо, що МЗС РФ направило ноту, в якій запропонувало звільнити моряків під гарантії, що їх продовжать судити в Україні. МЗС України назвало такі умови неприйнятними.

Володимир Зеленський, своєю чергою, висловив обурення тим, що МЗС надіслало відповідь на ноту Росії "без його відома", і додав, що "в очі не бачив" документа, який надіслали агресору. Голова держави також незадоволений тим, що "дізнається про міжнародні кроки з інтернету".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram