ГоловнаПолітика

Українська діаспора заявила про утиски її виборчих прав за кордоном

Через це представники діаспори проведуть сьогодні акцію на Банковій.

Українська діаспора заявила про утиски її виборчих прав за кордоном
Фото: dw.com

Представники української діаспори заявили про утиски їхніх прав під час виборчих процесів на закордонних дільницях і акцентували увагу на їхній неможливості бути обраними до Верховної Ради.

Про це розповіла засновниця Global Ukraine Віолетта Москалу на прес-конференції в Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Де-факто ми маємо до 10 млн громадян-виборців, трудових мігрантів - третина працездатного населення. І дуже архаїчна організація виборів за кордоном, недостатня кількість дільниць. І за таких умов може голосувати тільки 2-3% наших громадян, відповідно, 98% залишаються за бортом, мільйони забутих", - сказала Москалу.

За її словами, українці ще в травні зверталися до президента і керівництва ВР України і політичних партій із заявою про дискримінацію конституційних прав українських громадян, які проживають за кордоном.

Крім того, представники діаспори не можуть стати кандидатами в народні депутати і бути обраними.

"Українські громадяни роблять дуже багато для просування іміджу України за кордоном у сфері інформаційної політики, захисту інтересів держави у світі, а також роблять серйозний внесок в економіку України - $14 млн за 2018 рік прийшли в Україну від трудових мігрантів", - додала активістка.

Вона також анонсувала, що представники діаспори проведуть сьогодні о 13:00 акцію на Банковій, щоб звернути увагу на обмеження їхніх виборчих прав.

Нагадаємо, за межами України було відкрито 101 виборчу дільницю - всі вони склали закордонний виборчий округ, де проголосувало 59 830 виборців.

Значна частина закордонних виборців проголосували за п'ятого президента України Петра Порошенка. Він отримав підтримку 54,73% (32749 виборців).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram