ГоловнаПолітика

Разумков розповів про плани розширити Нормандський формат за рахунок Британії та США

Політик також погодився, що альтернативи Мінському формату поки що немає.

Разумков розповів про плани розширити Нормандський формат за рахунок Британії та США
Дмитрий Разумков
Фото: EPA/UPG

Голова партії "Слуга народу" Дмитро Разумков заявив, що для розширення Нормандського формату переговорів докладатимуть зусиль за рахунок підписантів Будапештського меморандуму, зокрема представників Великобританії і США.

Про це Разумков розповів в ефірі "Українського радіо", передає "Укрінформ".

Так, на питання, які дії робитимуть у новому парламенті, щоб спонукати країни продовжувати санкційний тиск на Росію, Разумков відповів: "Якщо ми говоримо про вирішення цієї проблеми, то в основному - це було заявлено давно - це формат пожвавлення Нормандського формату. Бо якщо ми подивимося, за кілька років ефективність цієї структури перестала діяти. Плюс, можливо, його розширення за рахунок підписантів Будапештського меморандуму. Ми будемо докладати до цього зусиль, будемо сподіватися, що це вдасться за рахунок представників Великобританії і США як підписантів Будапештського меморандуму і, в принципі, як одних з ключових лобістів інтересів нашої держави теж на світовій арені".

При цьому Разумков також назвав "важливим аспектом" і Мінський процес.

"Наступним важливим аспектом є продовження Нормандії - це Мінськ, тому що дійсно, до Мінська прив'язані всі ті санкції, які здійснюються щодо Російської Федерації", - зазначив він.

Політик погодився, що Мінський формат не можна назвати повністю ефективним, але визнав, що альтернативи йому зараз немає.

"Тому що якщо міняти систему і намагатися перебудуватися - звучала Астана чи ще щось, то в момент переходу можна втратити можливість впливати на РФ за допомогою санкцій. Тому відходити від цих форматів нелогічно", - сказав Разумков.

У той самий час він підкреслив, що потрібно показувати і "внутрішнє прагнення в боротьбі за свободу".

"Тому що ми завжди або дуже часто йшли у фарватері дій як Європейського Союзу, так і США в багатьох-багатьох питаннях і ключова проблема, з якою ми стикаємося сьогодні - це відсутність або слабка реалізація реформ", - додав Разумков.

Нагадаємо, на липень заплановано робочу зустріч радників лідерів країн Нормандської четвірки (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Це буде зустріч для підготовки саміту голів держав.

"Нормандська четвірка" - формат переговорів про вирішення конфлікту на Донбасі. Останній саміт "четвірки" відбувся ще восени 2016 року.

Колишній президент Петро Порошенко неодноразово говорив, що проблема Нормандського формату не в його складі, а в небажанні Кремля до мирного врегулювання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram