ГоловнаПолітика

МЗС: Росія висунула неприйнятну умову для звільнення моряків

Від України вимагають гарантій продовження кримінального переслідування.

МЗС: Росія висунула неприйнятну умову для звільнення моряків
Здание российского МИД, Москва
Фото: EPA/UPG

Росія не виконала вимог наказу Міжнародного трибуналу з морського права і висунула неприйнятну умову для звільнення українських моряків.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

"25 червня МЗС України отримало ноту Міністерства закордонних справ Російської Федерації, що містить цинічну пропозицію про надання українською стороною письмових гарантій участі України в продовженні кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Вважаємо цю пропозицію Росії неприйнятною та такою, що загострює спір між Україною та Росією стосовно імунітетів військових кораблів. Про це українська сторона уже поінформувала Міжнародний трибунал з морського права", - повідомило МЗС.

Міністр Павло Клімкін у фейсбуці сказав, що РФ намагається таким чином змусити Україну визнати судове переслідування, яке ведеться проти наших моряків, а побічно й окупацію Криму. "Так не буде", - пообіцяв він.

Міністерство вимагає негайно інформувати про час і місце звільнення і повернення під контроль України кораблів і про час і місце передачі консульським посадовим особам Посольства України в Російській Федерації 24 незаконно утримуваних членів екіпажів цих кораблів.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людей) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував усіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони перебувають досі.

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, узятих у полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Трибунал зобов'язав протягом місяця відзвітувати про виконання рішення.

Цей термін минув у вівторок, 25 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram