ГоловнаПолітика

Українці стали поблажливішими до порушень Конституції, - опитування

На 14% зменшилася кількість тих, хто проти порушення Конституції за будь-яких умов.

Українці стали поблажливішими до порушень Конституції, - опитування
Юлия Кириченко
Фото: Макс Требухов

За останні чотири роки на 14%  зменшилася кількість українців, які не припускають порушення Конституції за будь-яких умов. Про це свідчать  результати загальнонаціонального опитування, яке було проведено Фондом “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова для проекту Центру політико-правових реформ. Результати опитування були оголошені сьогодні в Інституті Горшеніна.

Як зазначають автори дослідження, переважна більшість опитаних (60%) певна, що порушення Конституції є неприпустимим за будь-яких умов і лише 11% допускають, що орган влади може порушити Конституцію, якщо це сприяє швидшому ухваленню рішень, які принесуть користь суспільству. Водночас, якщо порівняти з 2015 роком, то істотно зріс – з 11% до 18,5% – відсоток тих, хто вважає, що  орган влади може порушити Конституцію, якщо, на його думку, певне положення Конституції не відповідає інтересам суспільства. Відповідно,  на 14%  зменшилася кількість тих, хто проти порушення Конституції за будь-яких умов.  

У ставленні до порушень Конституції особливо вирізняється регіон Донбасу, де 31% опитаних вважають, що орган влади в інтересах суспільства може порушити Конституцію.  

На думку Юлії Кириченко, керівниці проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ, співголови Ради Реанімаційного Пакету Реформ, це - загрозлива тенденція.

“Як ми бачимо, суттєво збільшилася, на 7,5% відповідь, що орган влади може порушувати Конституцію заради суспільних інтересів. Ми розуміємо з вами, за умови що суспільство не читало Конституцію, дуже легко переконати його в будь-якому рішенні, показати, в чому є суспільний інтерес”, - зазначила Юлія Кириченко.

Водночас, згідно із результатами дослідження, серед більшості опитаних зберігається переконання, що вищі органи державної влади та посадовці постійно (38%) або часто (43%) порушують Конституцію. Порівняно з 2015 роком відбулися певні зміни: тоді було значно більше  (52%) тих, хто вважав, що ці порушення є  постійними.  Серед причин порушення Конституції найчастіше згадувалося нехтування законами і правом з боку посадових осіб (цю причину відзначили 59% опитаних – на 10% менше, ніж у 2015 р.). 

Опитування було проведене з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram