ГоловнаПолітика

Кириленко і Розенко посварилися з Гройсманом і Аваковим через губернаторів Зеленського

Кабмін відмовився розглядати кандидатів в публічному режимі.

Кириленко і Розенко посварилися з Гройсманом і Аваковим через губернаторів Зеленського
Фото: Владислав Мусиенко

На засіданні Кабінету Міністрів відбулася гучна суперечка з приводу процедури узгодження кандидатур Володимира Зеленського на посади голів ОДА.

Вона почалася після пропозиції віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка розглянути це питання у відкритому режимі.

"Це політичні фігури, вони будуть приймати політичні рішення в перехідний період. У зв'язку із цим усі питання, які можуть виникнути до можливих голів ОДА і їх позиції, повинні бути відомі всій країні", - сказав Кириленко.

Його позицію підтримав віце-прем'єр Павло Розенко: "Суспільство на останніх демократичних президентських виборах, мені здається, дало сигнал, що в майбутньому всі кадрові рішення повинні проходити публічно, прозоро, красиво, щоб ніхто нікого не зміг запідозрити в кулуарних схемах, "договорняках", "шахматках", - сказав він.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман тим часом запропонував провести співбесіду з кандидатами від Зеленського без присутності ЗМІ. "Коли ми визначимося, що когось підтримуємо чи ні, ми повідомимо публічно", - сказав він.

Потім у суперечку втрутився міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. "Не потрібно перетворювати засідання Кабміну на політичний клуб. Є процедура, яку запропонував прем'єр-міністр. Співбесіда - це не публічне аутодафе [вирок інквізиції], це відповіді на питання. Після цього кожен з нас зможе сказати: ні, я не згоден, або та, я згоден", - сказав він.

Розенко пожартував, що міністр внутрішніх справ і сам політична фігура.

"Павле, ти прекрасно знаєш, що рішення скасувати конкурси було прийнято за пропозицією Петра Порошенка. Президент Зеленський вніс таку кандидатуру - це його відповідальність, а ми повинні дати оцінку цьому, і ми це зробимо", - відповів йому Аваков.

Кириленко після цього сказав, що процедура узгодження - це зовсім не співбесіда, на що Гройсман відповів звинуваченням у подвійному поході: "Раніше ми призначали голів ОДА і цього рішення не обговорювали, а тепер потрібно обговорювати. Чому? Тому що президент змінився? То що, тепер потрібно блокувати його право призначати голів адміністрацій? Не потрібно. Внесе - ми поговоримо з цими людьми".

Однак Кириленко нагадав, що за прем'єр-міністра Арсенія Яценюка кадрові питання розглядалися публічно. "Усіх кандидатів на міністрів, заступників, на голів адміністрацій ми розглядали тут публічно. Іноді довше, іноді дуже коротко, іноді навіть переносили", - сказав він.

У результаті Гройсман поставив пропозицію Кириленка на голосування, але руки підняли тільки чотири людини.

Кириленко не заспокоївся і сказав, що не братиме участі в обговоренні кандидатур голів ОДА.

Гройсман зауважив, що віце-прем'єр намагається "політично боротися з президентом", і назвав це неприпустимим, а Аваков на підвищених тонах сказав Кириленкові: "Потрібно поважати вибір українського народу. Дайте працювати президенту Зеленському".

Зрештою, прем'єр попросив усіх заспокоїтися - і засідання перейшло в закритий режим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram