ГоловнаПолітика

Померла мати політв'язня Олександра Стешенка

Активісти збирають кошти на допомогу для оплати боргів за ліки.

Померла мати політв'язня Олександра Стешенка
Политзаключенный Александр Стешенко
Фото: relativespp.org

Померла мати харків'янина Олександра Стешенка, засудженого кримським судом до двох років колонії-поселення.

Про смерть Діни Стешенко повідомила правозахисниця Олександра Матвійчук в своєму фейсбуці.

На сайті Об'єднання родичів політв'язнів Кремля повідомляється, що Діна Стешенко померла в харківській лікарні 14 червня. У жінки залишилися літні батьки і утримуваний в кримській колонії син.

"Довгий час Діна лікувала гангрену ніг і вже йшла на поправку. За словами родичів, жінці раптово стало погано, в критичному стані вона перебувала кілька днів. Для забезпечення всіма необхідними ліками батьки Діни набрали кредитів і боргів (лікування коштувало 4 тис. грн в день). На жаль, жінку це не врятувало", - йдеться в повідомленні.

Тепер активісти збирають кошти на допомогу для оплати боргів за ліки.

"Допомоги від держави Діна так і не отримала. Хоча досить давно я сконтактувала її з адвокатами, які весь цей час безкоштовно вели її справу. Але ця справа маловідома, і мало кому була цікава", - зазначає Олександра Матвійчук.

У квітні 2018 повідомлялося, що затриманий російською ФСБ після перетину адмінкордону з Кримом харків'янин Олександр Стешенко пропав після того, як його насильно відвезли в невідомому напрямку з сімферопольського спецприймальника для осіб, які відбувають адмінпокарання.

23 квітня МЗС України направило ноту уряду РФ з вимогою повідомити причини затримання та місцезнаходження громадянина України Стешенка. Як підставу затримання окупанти вказали проблему з фотографією в паспорті, хоча до цього інциденту Стешенко неодноразово подорожував з цим паспортом, в тому числі по Криму.

У серпні 2018 підконтрольний РФ Центральний районний суд Сімферополя визнав Стешенка винним у підпалі будинку муфтія Криму Еміралі Аблаєва. Під час слідства Стешенко, за твердженням силовиків, повністю визнав свою провину. Кримінальну справу за ч.2 ст.282.1 КК Росії (Створення екстремістського співтовариства) щодо Стешенка після "каяття" було припинено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram