ГоловнаПолітика

Конституційний Суд дозволив урізноманітнити запобіжні заходи підозрюваним у державній зраді і терористам (оновлено)

Стаття Кримінального процесуального кодексу, що дозволяє тільки утримання під вартою, визнана неконституційною.

Конституційний Суд дозволив урізноманітнити запобіжні заходи підозрюваним у державній зраді і терористам (оновлено)
Фото: Конституційний Суд України - офіційна сторінка

Конституційний Суд визнав неконституційним обрання для підозрюваних в державній зраді і тероризмі запобіжного заходу виключно в вигляді арешту. Про це повідомляє агентство "Українські новини" з посиланням на власне джерело в суді.

Засідання щодо конституційної скарги проходило сьогодні, 25 червня. Згідно з даними ЗМІ, Велика палата КС визнала неконституційним положення 5 статті 176 Кримінального процесуального кодексу, згідно з яким до підозрюваних у злочинах проти основ національної безпеки і тероризмі можна застосовувати будь-які інші запобіжні заходи, крім тримання під вартою.

Автори конституційної скарги - депутат Верховної Ради Надія Савченко, обвинувачена в тероризмі, і екс-глава Апеляційного суду Криму Валерій Чернобук, підозрюваний у державній зраді.

Оновлення. Пізніше на сайті Конституційного суду з'явилося офіційне підтвердження прийняття рішення, за яке проголосували 10 з 17 суддів.

"Конституційний суд України вважає, що право на свободу та особисту недоторканність не є абсолютним і може бути обмежене, але тільки на підставах та в порядку, визначених законами України", - йдеться в рішенні.

Як говориться в тексті документа, рішення КСУ є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Нагадаємо, 15 квітня Броварський міськрайонний суд Київської області відпустив з-під варти Савченко і главу організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, обвинувачених в тероризмі. Судові засідання щодо справи так і не почалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram