ГоловнаПолітика

Україна відкликала посла при Раді Європи для консультацій

"РЄ втратила нашу довіру, і відновити її буде надзвичайно складно".

Україна відкликала посла при Раді Європи для консультацій
Постоянный представитель Украины в Совете Европы Дмитрий Кулеба
Фото: Радиосвобода

Міністерство закордонних справ України відкликало посла при Раді Європи Дмитра Кулебу для консультацій.

Про це йдеться у фейсбуці міністра Павла Клімкіна.

Він заявив, що Україна не буде відмовлятися від участі в Раді Європи у зв'язку з поверненням російської делегації в ПАРЄ, але змушена переглянути стратегію і тактику своєї роботи.

"Я не збираюся підштовхувати наших парламентаріїв до прийняття рішень про формат їхньої участі в ПАРЄ. І політично, і емоційно в цій ситуації нам нічого шукати. Тому призупинення участі в ПАРЄ - цілком логічний крок. Але не назавжди, щоб не віддавати РЄ на заклання Росії і її друзям. Значно складніше, власне, з Радою Європи - це наш юридичний і людський обов'язок брати участь у її механізмах захисту прав людини. Хоча арсенал цих механізмів далеко не ідеальний, але важливий. У всьому іншому РЄ втратила нашу довіру, і відновити її буде надзвичайно складно. З лідера зусиль у захисті прав людини організація перетворилася на простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій. Стратегія зрозуміла, тактика теж, але доточимо разом", - написав Клімкін.

Він додав, що рішення про повернення російської делегації не пов'язане з обранням президентом Володимира Зеленського. Його ухвалили б і в разі перемоги Петра Порошенка.

"Особливо прикро, що все це сталося за французького головування в РЄ. Бути країною-засновником Нормандського формату і розгортати червону доріжку перед російськими депутатами без виконання РФ жодної з висунутих умов - це, вибачте за мою французьку, повний mauvais ton. Просто тотальний когнітивний дисонанс, який ще дасться взнаки всій Європі", - написав Клімкін.

Нагадаємо вночі 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Російській Федерації право голосу на засіданнях. Рішення підтримали 118 делегатів, 62 проголосували проти, 10 утрималися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram