ГоловнаПолітика

Закон, що спрощує отримання громадянства іноземцям-добровольцям, набуде чинності 25 серпня

Закон скасовує вимогу безперервного проживання в Україні впродовж останніх 5 років і володіння українською мовою.

Закон, що спрощує отримання громадянства іноземцям-добровольцям, набуде чинності 25 серпня
Фото: mil.gov.ua

Закон про спрощення отримання громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності і недоторканності України, набуде чинності 25 серпня.

Цей закон опубліковано 25 червня в парламентській газеті "Голос України" і набуде чинності через два місяці після публікації.

Відповідно до закону, іноземці, які брали участь у захисті територіальної цілісності України, зможуть отримати посвідку на тимчасове проживання, при цьому відсутність місця проживання в Україні не буде причиною у відмові надання посвідки.

Доказом участі в конфлікті для іноземців буде довідка від Міністерства оборони й органу виконавчої влади, в підпорядкуванні якого знаходяться озброєні формування, а також довідка від командира підрозділу або рішення суду.

Таким чином, іноземці-добровольці зможуть за їхнім клопотанням отримати українське громадянство. Крім того, для цих осіб закон скасовує вимогу безперервного проживання на законних підставах на території України впродовж останніх 5 років і володіння українською мовою.

Від добровольців з країни агресора забороняється вимагати надання документів, для отримання яких необхідно звертатися в органи такої країни або перебувати на її території. Іноземці-добровольці також не можуть бути добровільно або примусово повернуті в країну походження або третю країну, видані іншій державі для відбування покарання, якщо така країна визнана Україною державою-агресором.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей законопроект 6 червня. За його прийняття проголосували 230 депутатів за мінімально необхідних 226.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram