ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував змінити офіційну назву Грузії на Сакартвело

Екс-президент закликав уряд знизити авіаційні збори на рейси в Грузію.

Порошенко запропонував змінити офіційну назву Грузії на Сакартвело
Фото: 1news.az

Петро Порошенко запропонував Міністерству закордонних справ України розпочати переговори про зміну офіційної назви Грузії на Сакартвело.

Таку ініціативу п'ятий президент України оприлюднив на своїй сторінці в Facebook.

"На мою думку, МЗС України повинен почати переговори про зміну офіційної назви Грузії на Сакартвело", - зазначив Порошенко.

За словами екс-президента, його політична сила "Європейська солідарність" повністю солідарна з народом Грузії, який чинить опір російському імперіалізму і бореться з окупацією.

Порошенко підкреслив, що зараз дуже важливо допомогти країні, яка так само, як і Україна, багато років бореться з російською агресією.

Також політик закликав уряд знизити авіаційні збори на рейси в Грузію.

"Звертаюся до уряду України і Міністерства інфраструктури з пропозицією надати в цей період знижку на аеронавігаційні та аеропортові збори для рейсів сполученням Україна-Грузія-Україна", - зазначив Порошенко.

Він додав, що авіакомпанії могли б зменшити вартість квитків.

Порошенко закликав українців під час вибору відпочинку за кордоном віддавати перевагу Грузії.

"Зараз Москва хоче знову економічно послабити Грузію, блокуючи повітряне сполучення і завдає удару по туристичній Грузії", - підкреслив екс-президент.

Він зазначив, що зараз важливо не залишати в біді грузинських братів.

"Підтримати Сакартвело - значить підтримати Україну!" - додав політик.

Нагадаємо, 20 червня в Грузії почалися масові акції протесту. У ніч на п'ятницю поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації в центрі міста.

Антиросійський мітинг у Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії вчинив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

21 червня Росія заявила про припинення польотів у Грузію і закликала МЗС евакуювати з країни всіх туристів. Президент РФ Путін підписав відповідний указ. Грузинські авіакомпанії також не зможуть літати в РФ з 8 липня.

Крім того, 24 червня найбільша мережа кінотеатрів у Грузії - Cavea - припинила покази фільмів російською мовою.

Назву "Грузія" вважають русифікованою. "Сакартвело" походить від основного центрального грузинського регіону Картлі (Іберії). Найбільш раннє посилання на "Сакартвело" зустрічається в 800 році. "Георгія" походить від перського позначення грузин - "Гурген".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram