ГоловнаПолітика

МВС змінить порядок реагування на повідомлення про мінування

Силовики пропонують посилити відповідальність за хибні виклики.

МВС змінить порядок реагування на повідомлення про мінування
Фото: Сергей Нужненко

Міністерство внутрішніх справ змінить порядок реагування на повідомлення про замінування через безліч хибних викликів.

Про це LB.ua повідомив голова департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко.

"Через масові повідомлення про мінування тих чи інших об'єктів у великих містах України за останній час ми ініціюємо підготовку проекту змін до наших внутрішніх правових актів, які уточнюють регламент реагування органів правопорядку на такі повідомлення. А також готуємо зміни в Кримінальний кодексу для посилення відповідальності за такі повідомлення. У низці випадків запропонуємо збільшити термін кримінальної відповідальності й обмеження волі на строк понад шість років, а також передбачити додатково конфіскацію майна в таких випадках", - заявив він.

З його слів, за даними нашої кіберполіції, переважно повідомлення про неправдиве замінування надходять від ботів з території Росії і з непідконтрольних територій на сході країни. За допомогою IP-телефонії й інтернету розсилаються анонімні повідомлення. Але також є випадки, коли і громадяни України вирішують дезінформувати про мінування, за що їх притягують до кримінальної відповідальності.

Також Шевченко додав, що основні торговельні ритейлери зазнають величезних збитків через необхідність зупиняти торгівлю в "замінованих супермаркетах або торгових центрах, що іноді трапляється по кілька разів на день".

"Один з таких великих ритейлерів повідомив нам про збитки в розмірі 56 млн грн за певний період тільки через зупинку продажів, евакуацію людей і персоналу... Тому не виключено, що в регламентні норми будуть внесені поправки про порядок евакуації", - прогнозує він.

Щодо перевірки пологових будинків, то там "евакуація проводиться тільки в спокійному режимі і тих, кому це не зашкодить. Аналогічно це стосується дітей, які перебувають у боксах", - додав він.

Нагадаємо, що Кримінальний кодекс України містить окрему статтю 259 про свідомо неправдиве повідомлення про загрозу вибуху, вона передбачає до шести років для "жартівників".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram