ГоловнаПолітика

У Києві створять окремий архів радянських спецслужб

Документи будуть доступні кожному охочому.

Будівля майбутнього галузевого архіву
Фото: uinp.gov.ua
Будівля майбутнього галузевого архіву

У Києві з'явиться окремий архів для документів радянських спецслужб ЧК, НКВС і КДБ. Він розміститься в одному з приміщень Національного банку на околиці міста по вулиці Пухівській, 7.

Про це йдеться на сайті Українського інституту національної пам'яті.

До архіву перевезуть документи 1917-1991 років, які зараз зберігаються в Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах.

Щоб отримати ці документи, потрібні тільки заява і документ, що засвідчує особу.

"Все в одному місці, комфортні читальні зали, для доступу достатньо лише звернення і паспорта, не буде зайвої паперової тяганини, як зараз, щоб зайти в режимне приміщення СБУ або МВС. І друге: українські спецслужби повинні зберігати українські таємниці. Ми забираємо у силовиків спокусу регулювати доступ до інформації про наше минуле", - заявив голова УІНП Володимир В'ятрович.

Коли саме архів почне роботу, поки що невідомо, оскільки приміщення ще не готове.

В Україні доступ до архівних матеріалів репресивних органів гарантований кожному громадянину.

У квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила закон "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", згідно з яким вводиться вільний доступ до архівів і передача їх з відомств силових органів у Галузевий державний архів Української інституту національної пам'яті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram