ГоловнаПолітика

ZN: Боголюбов вирішив повернути собі українське громадянство

Колишній співвласник ПриватБанку побоюється екстрадиції в США.

ZN: Боголюбов вирішив повернути собі українське громадянство
Геннадий Боголюбов
Фото: Українські новини

Бізнес-партнер Ігоря Коломойського Геннадій Боголюбов попросив повернути йому українське громадянство, від якого він відмовився в "нульових" роках.

Про це повідомило "Дзеркало тижня" з посиланням на власні джерела.

"Геннадій Боголюбов, який 15 років тому відмовився від українського громадянства, повернувшись в Україну перед другим туром виборів, відразу ж звернувся до міграційної служби, щоб виправити допущену 15 років тому помилку і знову стати українцем", - ідеться в публікації видання.

За даними газети, це може бути пов'язано з загрозою екстрадиції Боголюбова як громадянина Ізраїлю в США.

Якщо ізраїльтянин вчинив злочин в іншій державі і є вагомі докази цього; якщо з цією державою в Ізраїлю підписаний договір про екстрадицію; і якщо звинувачення не мають політичного підґрунтя, то правопорушник після судового рішення цілком може бути переданий Ізраїлем державі, що вимагає видачі злочинця.

Україна своїх громадян іноземним державам не видає.

У травні 2019 року державний ПриватБанк почав судові розгляди проти Боголюбова та Коломойського в США. У цьому позові банк звинувачує своїх колишніх власників у відмиванні 470 млрд доларів через кіпрські компанії.

Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова в США звинувачують у завданні збитків банку і легалізації на території США сотень мільйонів доларів, отриманих незаконним шляхом, змові, незаконному збагаченні. Крім цього, Коломойському і Боголюбову закидають порушення спеціального федерального закону RICO (The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act), що передбачає розширені і більш суворі покарання за дії, вчинені в рамках діючої злочинної організації. RICO був написаний саме для того, щоб судити лідерів синдикатів і ОЗУ, які не беруть безпосередньої участі в махінаціях, а лише дають вказівки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram