ГоловнаПолітика

Зеленський вніс у Раду законопроект про кримінальну відповідальність за кнопкодавство (оновлено)

Законопроект позначено як невідкладний.

Зеленський вніс у Раду законопроект про кримінальну відповідальність за кнопкодавство (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект про забезпечення особистого голосування народними депутатами України. Законопроект зареєстровано сьогодні під №10394.

Законопроект позначено як невідкладний.

Він передбачає введення нової статті в Кримінальний кодекс - 364-2 "Здійснення народним депутатом України голосування замість іншого народного депутата України". У разі ухвалення законопроекту цей злочин каратимуть штрафом від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів.

Також відповідальність народного депутата за невиконання своїх обов'язків заплановано прописати в законах "Про статус народного депутата" і "Про Регламент Верховної Ради України".

Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук в ефірі "Радіо НВ" заявив, що в Офісі президента також розглядають можливість введення відповідальності народних депутатів за прогули.

"Один із варіантів - але ми будемо розглядати його в питаннях, які пов'язані з депутатськими прогулами - ми хотіли б ввести ще одну санкцію - громадські роботи", - додав він.

Нагадаємо, спробу впровадити та контролювати персональне голосування депутатів Верховної Ради робили в 2012 році. Тоді парламент прийняв закон, який зобов'язує депутатів ставити особистий підпис перед початком засідання парламенту, а також обов'язкове голосування депутата, навіть якщо він "утримався".

До позачергових виборів до Верховної Ради в плані сесії тільки два пленарні тижні - з 2 по 5 липня і з 9 по 12 липня. 21 липня пройдуть дострокові вибори в парламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram