ГоловнаПолітика

Макрон не хоче повного виходу Росії з Ради Європи

Зеленський не бачить підстав для повернення делегації РФ до ПАРЄ.

Макрон не хоче повного виходу Росії з Ради Європи
Владимир Зеленский и Эммануэль Макрон в ходе встречи в Париже 17 июня 2019
Фото: EPA/UPG

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про намір уникнути повного виходу РФ з Ради Європи. За його словами, обмеження прав делегації Російської Федерації в ПАРЄ не можна розглядати як санкції щодо Росії за агресію проти України.

Про це Макрон сказав у Парижі на спільній прес-конференції з президентом України Володимиром Зеленським, передає Інтерфакс-Україна.

"Є питання санкцій щодо Росії, і тут  Франція дотримується своєї лінії, що їх необхідно продовжувати, поки не будуть виконані умови. Але що стосується санкцій в Раді Європи, то насправді від цих санкцій страждає не російська держава, а громадяни Росії", - сказав Макрон.

Він зазначив, що участь Росії в Раді Європи дає можливість громадянам цієї країни подавати позови проти РФ у разі порушення їхніх прав. 

"Якщо Росія вийде, буде виключена з Ради Європи, це буде неможливо. Саме тому за головування Фінляндії (у Раді Європи - ред.) ми почали процес консультацій, щоб повернути повною мірою Росію, щоб вона могла, по-перше, платити внески й одночасно діяти як активний член", - сказав президент Франції.

"Ми хочемо уникнути повного виходу Росії з Ради Європи, оскільки ми вважаємо, що це буде шкодити насамперед інтересам громадян Росії, ми хочемо забезпечити їхню можливість відстоювати свої права", - додав Еммануель Макрон.

Своєю чергою Володимир Зеленський переконаний, що підстав для відновлення в правах делегації РФ в Парламентській асамблеї Ради Європи немає.

"Мені здається, що для повернення Росії до ПАРЄ немає жодних кроків, немає нічого під цим", - сказав Зеленський на спільному брифінгу з президентом Франції.

Глава Української держави констатував, що РФ не виконала умов для повернення до роботи в асамблеї.

"Ми не можемо говорити про зняття санкцій, на мій погляд, поки Україна не повернула цілком наші території. Ми захищаємо наш суверенітет. І санкції, до речі, захищають суверенітет України", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, Росія позбулася права голосу в ПАРЄ 2014 року за окупацію Криму.Тоді само Росія перестала сплачувати членські внески до Ради Європи, і протягом тих років домагається повернення делегації до Асамблеї. 3 червня комітет ПАРЄ ухвалив проект резолюції, у якому пропонувалося надати російській делегації необхідні повноваження для участі в сесії в червні.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram