ГоловнаПолітика

Зеленський зустрівся з сім'ями захоплених Росією українських моряків

Президент заявив, що тримає ситуацію на контролі.

Зеленський зустрівся з сім'ями захоплених Росією українських моряків
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з сім'ями українських моряків, які були захоплені Росією минулого року біля Керченської протоки.

Про це повідомляється на сайті президента.

Зеленський наголосив, що тримає ситуацію на контролі. Він також нагадав про рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права в цій справі.

"Ми впевнені, що кроки, які ми зараз робимо, найближчим часом дадуть нам можливість повернути моряків", - сказав президент.

На зустрічі також порушили питання підтримки сімей моряків, зокрема, забезпечення їх житлом.

Також йшлося про законопроект, який передбачає надання полоненим морякам статусу учасників бойових дій. За словами Зеленського, "через недієздатність нинішньої Верховної Ради ухвалення цього документа на цьому етапі неможливе". Однак він висловив переконання, що законопроект розглянуть народні депутати вже нового скликання.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські силовики захопили три українських військових кораблі в нейтральних водах Чорного моря. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони і перебувають досі.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН постановив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги Міжнародного трибуналу.

Увечері того самого дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив усіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram