ГоловнаПолітика

ПЦУ готова відлучити Філарета в разі проведення собору Київського патріархату

Учасники зборів можуть стати розкольниками.

ПЦУ готова відлучити Філарета в разі проведення собору Київського патріархату
Фото: Lb.ua

Православна церква України застерегла почесного патріарха Філарета від проведення собору Київського патріархату й попередила, що участь у ньому буде означати розкол.

"Самовільне та позастатутне проведення зборів невизначеної групи неуповноважених осіб з присвоєнням цьому зібранню назви «Собору» означатиме церковне розділення і відділення організаторів і учасників таких зібрань від Православної церкви України з усіма канонічними і юридичними наслідками", - йдеться на сайті ПЦУ.

Православна церква наголосила, що Філарет не має права одноосібно скликати "Помісний Собор УПЦ КП" ні за статутом Православної церкви України, ні навіть за статутом УПЦ КП, що припинила свою діяльність.

"Усіх ієрархів, духовенство і вірян, які бажають блага для Церкви та України, закликаємо не брати жодної участі в заходах і діях, які руйнують єдність помісної Православної церкви", - сказав він.

Нагадаємо, на початку травня стало відомо, що Філарет досі вважає себе патріархом УПЦ КП, продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени й медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження та вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли цього зробити. 28 травня видав новий указ від імені УПЦ Київського патріархату, заборонивши священнослужіння ректору Київської православної богословської академії протоієрею Олександру Трофимлюку.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній оголосив документи, що видаються від імені Київського патріархату і "вносять смуту серед кліру міста Києва", недійсними.

У ПЦУ також показали відео із собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року, на якому Філарет особисто підписує рішення про розпуск Київського патріархату. Але Філарет і його прихильники відмовилися визнати це помісним собором, а підписаний документ - чинним.

Після цього стало відомо, що Філарет скликає помісний собор Київського патріархату на 20 червня.

Філарет керує парафіями Київської єпархії у складі помісної Православної церкви України.        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram