ГоловнаПолітика

Парубій надав КС список депутатів, що підтверджує наявність коаліції до виходу НФ

Спікер наполягає, що в коаліцію входили позафракційні депутати.

Парубій надав КС список депутатів, що підтверджує наявність коаліції до виходу НФ
Фото: facebook.com/TeterukAndrii

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій передав до Конституційного Суду список депутатів, який підтверджує наявність коаліції на момент виходу з неї фракції "Народний фронт".

Про це він заявив сьогодні в ефірі "ЕспресоTV".

"Я передав як голова Верховної Ради України до суду декілька важливих документів: це документ про чисельність двох фракцій... Усі заяви, які надходили до Апарату Верховної Ради про вихід з коаліції. Коаліція на момент свого створення налічувала 302 народних депутати. Я передав усі заяви всіх народних депутатів, які написали про бажання вийти. І якщо кількість цих заяв відняти від цифри 302, теж виходить більш ніж 226, що підтверджує: на момент виходу з коаліції "Народного фронту" коаліція існувала", - сказав Парубій.

Спікер зазначив, що до виходу фракції НФ коаліція складалася не тільки з фракцій двох партій, але і з позафракційних депутатів Ради.

Нагадаємо, 21 травня президент Володимир Зеленський достроково припинив повноваження Верховної Ради і призначив позачергові вибори парламенту на 21 липня.

Зеленський вважає головним аргументом для розпуску Ради низьку довіру громадян, юридичною підставою - відсутність коаліції через вихід у 2016 році трьох фракцій. Команда президента наполягає, що в коаліцію не входили позафракційні депутати, тому вже 29 березня 2016 року в ній залишилося менш ніж 226 осіб.

Конституційний Суд розглядає подання 62 депутатів про неконституційність розпуску парламенту. Зеленський особисто взяв участь у засіданні КС - він виступив з короткою промовою і покинув залу. Він висловив надію, що суд прийме рішення, "за яке не буде соромно". Перед судом виступив представник президента і депутати, КС завершив відкрите обговорення подання і перейшов до закритої частини засідання. Очікується, що рішення буде оголошено не пізніше, ніж 29 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram