ГоловнаПолітика

Список партії "Рух нових сил" очолили Саакашвілі, Сакварелідзе, Доній, Жукова і Лановий

Лідер партії - Михайло Саакашвілі.

Список партії "Рух нових сил" очолили Саакашвілі, Сакварелідзе, Доній, Жукова і Лановий
Фото: EPA/UPG

У першу п'ятірку для участі в позачергових виборах до Верховної Ради від партії "Рух нових сил" входять лідер цієї партії Михайло Саакашвілі, екс-заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе, громадський діяч Олесь Доній, одеська гросмейстер Наталія Жукова й екс-міністр економіки Володимир Лановий.

Про це сьогодні повідомив лідер партії Михайло Саакашвілі на прес-конференції.

"Я вважаю своїм обов'язком відкрити дорогу цим людям... Ми йдемо туди не коаліції створювати, не в посадах брати участі. Ми йдемо туди боротися, піднімати Україну і садити", - зазначив Саакашвілі.

Також у списку вказані Олена Терещенко, Дмитро Булах, Ганна Соломатіна, Олег Михайлик, Ігор Черняк, Валерія Коломієць, Володимир Гавриш, Андрій Зозулинський, Володимир Ланда, Дарина Чиж, Сергій Гавруша, Євген Лук'янець, Андрій Подзега, Сергій Яковенко і Анна Вовк.

Відповідно до закону про вибори народних депутатів, до Верховної Ради може бути обраний громадянин старший 21 року, який проживає в Україні протягом останніх п'яти років.

Саакашвілі не відповідає останній вимозі, але вважає, що його можуть допустити до виборів.

"Є прецеденти в українському законодавстві, якщо людина відсутня з поважних причин. У моєму випадку президент України скасував указ свого попередника і визнав, що це [припинення громадянства] було незаконно. Якщо це було незаконно, то моя відсутність була поважною", - вважає він.

Саакашвілі повідомив, що якщо Центрвиборчком відмовиться його зареєструвати і суд підтвердить це рішення, він з цим змириться.

Нагадаємо, Саакашвілі останній рік провів в еміграції після того, як Петро Порошенко анулював його українське громадянство. Новий президент Володимир Зеленський повернув Саакашвілі паспорт, і 29 травня політик прилетів в Україну. Того ж дня він заявив, що не братиме участі у виборах Верховної Ради.

4 червня мер Києва Віталій Кличко запропонував Саакашвілі повести на вибори його партію "УДАР", але Саакашвілі відмовився.

8 червня Саакашвілі оголосив про участь "Руху нових сил" у парламентських виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram