ГоловнаПолітика

Через популістську політику Україна не зможе проводити економічні реформи, - думка

"Не ті люди керують процесами, які можуть дати результат".

Через популістську політику Україна не зможе проводити економічні реформи, - думка
Николай Сирый
Фото: Макс Требухов

Спрощена популістська політика, якої дотримується нова команда, унеможливлює найближчим часом проведення економічних реформ. Про це заявив Микола Сірий, юрист, старший науковий співробітник Інституту держави і права НАН України під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

"Щоб вирішити складні завдання, в тому числі економічні, необхідно спиратися на політику нової якості - складну і результативну. Однак якщо проаналізувати процеси, які сьогодні відбуваються, ми йдемо до спрощення політики. У суспільстві утверджується думка, що єдиний інструмент управління - це голосування парламентською більшістю. Але це не так", - висловився юрист.

На його думку, щоб налагодити життя суспільства, треба проявити вміння концентрувати ресурси: людські, технологічні, інноваційні.

"Ми маємо серйозну проблему в тому, що не ті люди керують процесами, які можуть дати результат. Зеленському та його команді слід було б активніше спілкуватися з різними професійними середовищами і суспільством щодо найважливіших проблем. Але ми спостерігаємо, як президент спілкується з парламентом", - сказав Микола Сірий.

Експерт вважає, якщо рухатися в руслі популістської політики, треба чесно визнати, що в найближчі кілька років країна не матиме перспективи провести ефективні економічні реформи.

"Сказати, що уряд поганий і він повинен піти - це занадто спрощена управлінська та політична конструкція. Перш за все, треба сказати суспільству - в чому проблема. Чому Україна не зробила більш рішучих економічних кроків за останні два роки? Нехай 2014-2015 були шоковими, але принаймні з 2017 року ми були зобов'язані більш стрімко і динамічно розвивати економіку. Чому цього не сталося, повинні пояснити нові політичні команди", - вважає юрист.

На його думку, Україна має потенціал досягти й утримувати зростання ВВП на рівні 10-12% щорічно протягом тривалого часу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram