ГоловнаПолітика

Кабмін відновив Держслужбу з етнополітики та свободи совісті

Служба розміщуватиметься на вул. Прорізній, 15 у Києві, в її апараті працюватиме 57 осіб.

Кабмін відновив Держслужбу з етнополітики та свободи совісті

12 червня Кабінет Міністрів створив Державну службу з етнополітики та свободу совісті. Відповідне рішення прийнято на засіданні уряду в середу.

Робота цього органу буде координуватися і здійснюватися через міністра культури. Крім цього, Міністерству культури потрібно впродовж трьох місяців підготувати положення про цю держслужбу, а Міністерству фінансів - розробити зміни до держбюджету на 2019 рік для фінансування органу та врахувати витрати на нього під час підготовки наступних бюджетів.

Служба буде розміщуватиметься на вул. Прорізній, 15 у Києві, в її апараті працюватиме 57 осіб.

Згідно з пояснювальною запискою, в останні роки в Україні загострилася конфліктогенна обстановка в релігійній сфері, агресія Росії спричинила кризу ідентичності в найбільшому за кількістю громад православному об'єднанні - Українській православній церкві в єдності з Московським патріархатом.

Відзначають, що поточні процеси в релігійних питаннях, у тому числі створення Помісної Української православної церкви, вимагають оперативних рішень як на державному, так і на регіональному рівні. Крім того, країна-агресор використовує етнічне і релігійне розмаїття в Україні для поглиблення розколу суспільства.

Нагадаємо, міністр культури Євген Нищук повідомив про створення Держслужби з етнополітики та свободи совісті в грудні 2018 року. За його словами, орган працюватиме з національними меншинами, щоб в Україні запобігати нетерпимості або нетолерантності стосовно будь-якого етносу.

До 2009 року ці функції виконував Держкомітет у справах національностей і релігій (Держкомнацрелігій України). Його ліквідували 9 грудня 2010 року, а функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії покладені на Міністерство культури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram