ГоловнаПолітика

Ідеолог команди Зеленського запропонував повернутися до ідеї двопалатного парламенту

Стефанчук нагадав про референдум 2000 року.

Ідеолог команди Зеленського запропонував повернутися до ідеї двопалатного парламенту
Фото: Макс Левин

Представник президента Володимира Зеленського у Верховній Раді, другий номер і ідеолог партії "Слуга народу" Руслан Стефанчук запропонував повернутися до ідеї двопалатного парламенту.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"Велика біда українського парламенту - половинчастий підхід до його формування, тобто змішана система виборів. В Україні вона себе не виправдала. Будь-який мікс не дає бажаного результату. Є два шляхи: або нарізування волостей з наглядачами - тоді це мажоритарка. Або шлях політичного структурування суспільства - тоді це пропорціоналка. Цю проблему можна було вирішити шляхом введення двопалатного парламенту, і таке рішення було підтримано на референдумі 2000 року", - сказав Стефанчук. У такому разі, за одним із варіантів, нижня палата буде обиратися за списками, а верхня - за округами.

Він нагадав, що на референдумі за двопалатний парламент висловилася переважна більшість виборців - 82,9%. "Ми не готові сьогодні ігнорувати думку громадян, висловлену у 2000 році", - сказав Стефанчук.

Він додав, що "Слуга народу" має намір також розглянути скорочення кількості депутатів. Це також було підтримано на референдумі 2000 року.

"Коли в нас на момент здобуття незалежності в країні було 52 мільйони людей, тоді 450 депутатів могли бути виправдані. Тому ми порушуємо питання про необхідність перепису населення. Ми хочемо зрозуміти людський ресурс в Україні, і звідси на підставі європейських норм представництва обчислити оптимальну кількість депутатів", - сказав Стефанчук.

Перепис населення України попередньо заплановано на 2020 рік.

Нагадаємо, в історії України було два референдуми - в 1991 році про незалежність і у 2000 році про створення двопалатного парламенту, скорочення кількості депутатів, обмеження депутатської недоторканності і збільшення повноважень президента для розпуску парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram