ГоловнаПолітика

Аваков представив американській делегації Atlantic Council свою концепцію деокупації Донбасу

МВС підготувало стратегію деокупації Донбасу "Механізм малих кроків".

Усі  засоби припинення активної фази агресії і повернення території України не діють, тому МВС пропонує нові механізми, які допоможуть повернути окуповані території Донбасу.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, інформує прес-служба МВС.

Сьогодні, 11 червня, глава МВС під час зустрічі з делегацією Atlantic Council презентував Стратегію деокупації Донбасу "Механізм малих кроків".

Фото: mvs.gov.ua

Делегацію Atlantic Council очолили екс-директор Центрального розвідувального управління США, екс-глава Центрального командування Збройних сил США-екс-командувач Об'єднаних Збройних сил Коаліції в Афганістані генерал Девід Петреус і екс-посол США в Україні, директор Євразійського центру "Атлантична рада" Джон Гербст.

"За період російської агресії в Україні загинуло понад 14 тисяч осіб, серед них понад 400 - працівників органів системи МВС: поліцейських, гвардійців, рятувальників і прикордонників. Росія шостий рік веде проти України гібридну війну. Всі кошти припинення активної фази агресії і повернення території України не діють, тому МВС пропонує нові механізми, які допоможуть повернути окуповані території Донбасу. Ми повинні прийняти дорослі рішення в цьому питанні, використавши тонку грань наших можливостей. Для нас дуже важлива підтримка США в цих процесах", - зазначив Арсен Аваков.

Фото: mvs.gov.ua

За його словами, введення нової стратегії передує підготовчий етап - формування необхідного правового поля, введення комунікаційної стратегії, визначення статусу Спеціальної міжнародної миротворчої місії, створення програм моніторингу, консультативної та ресурсної допомоги.

"У нас немає конфлікту на релігійному ґрунті, немає конфлікту на етнічному ґрунті. Конфлікт в Україні нав'язаний Росією ззовні. Тому миротворча місія, яка буде працювати, повинна бути орієнтована і на це, а також працювати спільно з українськими правоохоронцями та представниками місцевих громад", - підкреслив Арсен Аваков.

Фото: mvs.gov.ua

Стратегія передбачає, що на окремо вибраній ділянці окупованих територій створюється демілітаризована зона безпеки. Всі військові формування з обох сторін відводяться за обумовлену лінію. Державна прикордонна служба України за підтримки спеціальної міжнародної миротворчої місії бере під свій контроль зазначену ділянку території і її межі. Правопорядок і законність забезпечується силами Національної поліції, Національної гвардії України і моніторингової місії. Після цього на цій території проводяться місцеві вибори.

"Головний принцип - дотримання українського законодавства та забезпечення вільного волевиявлення. Відновлюється робота всіх державних інститутів, правоохоронних органів України, відновлюється безпека і правопорядок, соціальне забезпечення, освіта, фінансова сфера, а також гідний рівень життя. Коли люди побачать, що зайшла українська влада з українським прапором, створила перехідні компромісні умови, забезпечила належну якість життя і безпеку для цих людей, - усі інші території крок за кроком будуть повертатися в Україну", - зазначив глава МВС.

Міністр зазначив, що процес деокупації на перших двох територіях може тривати від 6 до 8 місяців.

Однак, Арсен Аваков підкреслив, що є "червоні лінії", де Україна не піде на компроміс.

"В першу чергу, не можна ставити питання про державу Україна як федерацію. Державний кордон України повинен контролюватися виключно нашими прикордонниками. Жителі деокупуваних територій Донбасу - громадяни України. Теорія про те, що "ми віддаємо вам Донбас, а ви нам Крим" - також не може бути прийнятною. Амністія не може бути застосована до осіб, які вчинили тяжкі злочини. І, звичайно, в обговорення не ставиться питання про курс України в ЄС і НАТО", - зазначив міністр.

Генерал Девід Петреус наголосив, що мета цивілізованого світу - це відновлення суверенітету і територіальної цілісності України. Тому в США вражені, що є настільки структурований план і готові підтримати кроки України у відновленні суверенітету на окупованих територіях.

Довідка: Атлантична рада - аналітичний центр, неурядова організація США, що займається міжнародними відносинами атлантичного співтовариства. Була заснована з метою продовження співпраці між Північною Америкою і Європою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram