ГоловнаПолітика

Зеленський вніс подання на звільнення Луценка

Підставою стала відсутність у генпрокурора юридичної освіти і досвіду в галузі права.

Зеленський вніс подання на звільнення Луценка
Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання на звільнення генерального прокурора Юрія Луценка.

Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента Руслан Рябошапка на брифінгу у вівторок.

"Підписано подання на звільнення генерального прокурора Юрія Віталійовича Луценка. Є юридична позиція, яка пов'язана з тим, що, незважаючи на зміну закону про прокуратуру про те, що генеральний прокурор не зобов'язаний мати юридичну освіту, інші норми закону про прокуратуру кажуть про те, що прокурором Генеральної прокуратури може бути тільки людина, яка має юридичну освіту. Ця людина здійснює процесуальні функції, відповідно він повинен мати як юридичну освіту, так і досвід у галузі права. У Луценка такого досвіду немає", - повідомив Рябошапка.

Нагадаємо, 12 травня 2016 року Верховна Рада схвалила призначення генеральним прокурором Юрія Луценка. Раніше того дня парламент прийняв закон, яким дозволив призначати генпрокурором кандидата без юридичної освіти і досвіду роботи в прокуратурі.

Тоді депутати підтримали рішення пом'якшити вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Зокрема, зняли обов'язковість юридичної освіти, допустили замість п'ятирічного стажу роботи в галузі права п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Законопроект протягом двох годин підписали і спікер Андрій Парубій, і президент Петро Порошенко. Для того, щоб закон набув чинності, надрукували екстрений випуск газети "Голос України".

У 2018 році прийнятий під Луценка закон оскаржили в КС, але рішення щодо нього не прийнято.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram