ГоловнаПолітика

Конституційний Суд заслухав позицію депутатів і оголосив перерву до 11:45

Перед цим виступили три нардепи: Алексєєв, Купрієнко і Тетерук.

Конституційний Суд заслухав позицію депутатів і оголосив перерву до 11:45
Фото: Макс Левин

Конституційний Суд, який сьогодні розглядає указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради, оголосив перерву в засіданні.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Перед цим виступили три народні депутати: Ігор Алексєєв, Олег Купрієнко і Андрій Тетерук.

Купрієнко, зокрема, сказав, що президент не мав повноважень розпустити парламент, а також не обґрунтував в указі своє рішення.

"Рада працювала, ми робили свої політичні заяви, ми, перебуваючи в опозиції, боролися з провладною коаліцією. Але де-юре і де-факто вона була, Верховна Рада працювала. І що ми бачимо? Президент в інавгураційній промові говорить: я вас розпускаю, тому що це воля народу. Через день видає указ про розпуск. Звертаю увагу: жодної мотивації, жодного правового обґрунтування", - сказав він.

Алексєєв заявив, що президент не має повноважень для розпуску парламенту. Він вважає, що ці повноваження Зеленський отримає тільки після 17 червня, після закінчення останніх термінів для розпуску парламенту.

Нардеп Тетерук назвав розгляд справи "рубіконом для України" і заявив, що гарант Конституції не може порушувати основний закон.

"Не ставши зараз на захист нашої Конституції, ми обираємо шлях, який приведе нас уже в найближчому майбутньому до тотального занепаду нашої держави в усіх сенсах. І тоді немає сенсу боротися ні на фронті, ні в будь-якому іншому секторі, тому що держава перестане існувати", - заявив Тетерук.

Після виступу депутатів суд оголосив перерву до 11:45. Далі заплановано виступ представника президента.

Нагадаємо, президент Зеленський також узяв участь у засіданні КС - він виступив з короткою промовою і покинув зал. Він висловив надію, що суд прийме рішення, "за яке не буде соромно".

21 травня Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради восьмого скликання і призначення дострокових виборів на 21 липня. Підставою для розпуску було зазначено відсутність коаліції в Раді.

Коаліція "Європейська Україна" була створена наприкінці 2014 року в складі БПП, "Народного фронту", Радикальної партії, "Самопомочі" і "Батьківщини". Три останні фракції з неї пізніше вийшли, після чого вже 2016 року в складі більшості залишилося менш ніж 226 депутатів. Однак офіційно про розпад коаліції не оголошувалося до 17 травня 2019 року, поки з неї не вийшла фракція "Народного фронту".

24 травня депутати від "НФ" оскаржили указ Зеленського про розпуск парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram