ГоловнаПолітика

Зеленський оголосив конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України

Президент доручив МЗС забезпечити тестування кандидатів на знання офіційних мов Ради Європи.

Зеленський оголосив конкурс на посаду судді ЄСПЛ від України
Владимир Зеленский
Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський оголосив конкурс на посаду судді Європейського суду з прав людини від України, а також створив комісію з відбору кандидатів.

Про це йдеться в указі президента №356 від 10 червня.

Крім того, Зеленський визнав такими, що втратили чинність, укази Петра Порошенка №1043 від 1 листопада 2007 року "Про Порядок проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України" і №100 від 4 квітня 2019 року "Про конкурс з відбору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України".

Відзначають, що Зеленський затвердив положення про проведення конкурсу з добору кандидатів для обрання суддею ЄСПЛ від України.

Президент доручив Міністерству закордонних справ забезпечити тестування учасників конкурсу на рівень володіння ними офіційних мов Ради Європи, а також за результатами конкурсу - внести список кандидатів у РЄ.

Нагадаємо, з 2010 року суддею ЄСПЛ від України була Ганна Юдківська (її чоловік - нардеп Георгій Логвинський). Термін її повноважень закінчився в квітні 2019 року. На початку квітня Порошенко також оголосив конкурс на цю посаду.

1 квітня в Страсбурзі вибрали нового голову ЄСПЛ - ним став став суддя від Греції Лінос-Александер Сісіліанос. Він приступив до виконання обов'язків з 5 травня.

Суддів Європейського суду з прав людини призначає Парламентська асамблея Ради Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram