ГоловнаПолітика

Україна представила в Гаазі остаточні клопотання за позовом проти Росії

Україна представила в Гаазі остаточні клопотання за позовом проти Росії
Елена Зеркаль
Фото: пресс-служба президента

Суд ООН повинен по суті розглянути справу про збитий літак рейсу MH17. Про це сьогодні під час заключного слова на слуханнях у Міжнародному суді ООН у Гаазі заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"Ми розчаровані ставленням Росії до трагедії МН-17. З'являється все більше і більше доказів. Усі сторони Міжнародної спільної слідчої групи підтримали представлені на сьогодні висновки слідства. Слідство наближається до завершення, і ми переконані, що незабаром з'являться обвинувальні акти. Правосуддя щодо окремих осіб є важливим, так само, як і ця справа. МН-17 - це трагічна сторінка в історії фінансування тероризму. І вся ця історія повною мірою повинна бути розглянута по суті", - сказала Зеркаль.

Україна звинувачує РФ у порушенні двох конвенцій: Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Україна просить суд відхилити попередні заперечення Росії, які вона заявила в поданні від 12 вересня 2018 року, зазначила на слуханнях Зеркаль.

Також Україна просить суд винести рішення і оголосити, що він має юрисдикцію розглядати справу по суті, і перейти до розгляду вимог. Або винести рішення і оголосити, що заперечення, представлені Російською Федерацією, не мають винятково попереднього характеру.

"Україна звернулася в цей суд як в останню інстанцію. Росія може почуватися уповноваженим труїти своїх сусідів і сіяти нестабільність у світі. Однак ми не повинні мовчати, коли Росія порушує міжнародні договори. Ми не повинні піддаватися їхнім маніпуляціям", - резюмувала представник України.

Раніше юрист Гарольд Гонджа Коу, який представляє Україну на слуханнях у Міжнародному суді ООН у Гаазі, заявив про недоречність усіх аргументів Росії щодо штучності і взагалі відсутності предмета спору.

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ Нідерландів заявило, що найближчим часом Росія сяде за стіл переговорів з питання визнання відповідальності за катастрофу Boeing рейсу MH17 в 2014 році. Літак "Боїнг-777" Малайзійських авіаліній, який прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року в районі Тореза (Донецька область). У результаті загинули 298 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram