ГоловнаПолітика

Військово-Морські сили засікли суховантаж під прапором РФ у територіальних водах України

Українські ВМС після опитування направили судно безпечним маршрутом.

Суховантаж Melita під прапором Російської Федерації в середу, 5 червня, увійшов у територіальні води України.

Інцидент стався через шторм. Після опитування, згідно з протоколом, корабель спрямували безпечним маршрутом до пункту призначення, повідомили в Військово-Морських силах Збройних Сил України.

"У результаті штормової погоди, яка бушувала на захід від Тарханкутського півострова (тимчасово окупована територія АР Крим), суховантаж Melita (IMO 8230479, MMSI: 273395390) під прапором РФ, який прямував за маршрутом порт Астрахань - порт Констанца, був змушений відхилитися від рекомендованого шляху і заглибитися в територіальні води України на відстань до 5 миль", - йдеться в повідомленні на фейсбуці.

Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Завдяки професійним діям Морської охорони Державної прикордонної служби України судно вчасно виявили на траверзі Тендрівської коси, його екіпаж опитали згідно з протоколом, незважаючи на формальні підстави для затримання судна (порушення держкордону України, вимкнена система AIS), з огляду на обставини та відповідно до положень Міжнародної конвенції про територіальне море, Конвенції ООН з морського права.

Фото: facebook.com/navy.mil.gov.ua

Судно Melita без затримок скерували безпечним маршрутом до пункту призначення без будь-яких дій, спрямованих на силове захоплення, огляд або арешт екіпажу, на відміну від російської сторони, яка грубо порушила низку міжнародних нормативних документів під час силового захоплення 25 листопада 2018 року кораблів ВМС ЗСУ в нейтральних водах у районі Керченської протоки, констатували у Військово-Морських силах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram