ГоловнаПолітика

У Філарета відмовилися визнати Помісний собор 15 грудня 2018 року

Колишній патріарх розцінює його як ситуативні збори з недійсним рішенням.

У Філарета відмовилися визнати Помісний собор 15 грудня 2018 року
Фото: pomisna.info

Почесний патріарх Філарет і його прихильники відмовилися визнати Помісний собор УПЦ КП 15 грудня 2018 року, на якому було прийнято рішення про саморозпуск Київського патріархату.

На сайті "Церква.Інфо", який контролює Філарет, сказано, що це були ситуативні збори, на яких підписали недійсний документ.

"Збори, які відбулися 15 грудня 2018 року у храмі святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Теплої Софії), НЕ є Помісним собором Української православної церкви Київського патріархату, а є ситуативними зборами делегатів УПЦ КП перед Об'єднавчим собором, під час яких на вимогу для участі в Об'єднавчому соборі з боку представників Вселенського патріархату прийняли формальний, ситуативний документ, що не має юридичної сили, а був необхідний для участі в Об'єднавчому соборі українського православ'я. У разі непідписання подібного документа представники Вселенського патріархату відмовлялися починати Об'єднавчий собор у Великій Софії", - йдеться в коментарі прес-служби Київського патріархату.

Опубліковане напередодні відео, на якому сам Філарет підписується під розпуском Київського патріархату, "чітко і зрозуміло підтверджує факт формального прийняття рішення про ліквідацію УПЦ КП". У заяві йдеться, що це повинно бути очевидно "кожній розумній людині".

Нагадаємо, на початку травня стало відомо, що Філарет досі вважає себе патріархом УПЦ КП, продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли цього зробити. 28 травня він видав новий указ від імені УПЦ Київського патріархату, заборонивши священнослужіння ректору Київської православної богословської академії протоієрею Олександру Трофимлюку.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній оголосив документи, що видаються від імені Київського патріархату і "вносять смуту серед кліру міста Києва", недійсними.

Філарет керує парафіями Київської єпархії у складі помісної Православної церкви України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram