ГоловнаПолітика

Законопроект Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення зареєстровано в Раді

Незаконними пропонується вважати активи, вартість яких на 204 тис. гривень вища офіційних доходів.

Законопроект Зеленського про відповідальність за незаконне збагачення зареєстровано в Раді

Законопроект Володимира Зеленського про повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення зареєстровано у Верховній Раді. Документ зареєстрований сьогодні, 3 червня, під номером10358.

Згідно із законопроектом, придбання особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, активів, вартість яких перевищує його доходи більш ніж на 12 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Крім цього, законопроектом передбачається введення до Цивільного кодексу окремої підстави припинення права власності, визначення видів активів, які можуть визнаватися необґрунтованими, і межа вартості таких активів (вартість, яка в 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

При цьому за результатами визнання необґрунтованими активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і стягнення таких активів пропонується передбачити звільнення зазначених осіб.

Розгляд справ про визнання необґрунтованими активів і їх стягнення на користь держави пропонується зарахувати до юрисдикції Вищого антикорупційного суду.

При цьому право на звернення до суду з відповідним позовом пропонується надати Національному антикорупційному бюро за погодженням з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, крім справ, де відповідачем є посадова особа НАБУ і прокурори САП. У таких випадках право на звернення з відповідним позовом пропонується надати прокурорам Генеральної прокуратури.

Нагадаємо, законопроект Зеленського про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення очікували в парламенті минулого тижня, 31 травня.

28 лютого Рада зареєструвала законопроект Петра Порошенка №10110 з цього ж питання.

26 лютого КС скасував статтю про незаконне збагачення в Кримінальному кодексі через некоректне формулювання. У ній під незаконним збагаченням малося на увазі "набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав придбання яких не підтверджена доказами, а так само передання нею таких активів будь-якій іншій особі".

Судді визнали, що в такій редакції стаття про незаконне збагачення не узгоджується з конституційним принципом презумпції невинності (ч.1-3 ст.62 Конституції) і конституційним приписом про неприпустимість залучення особи до відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї або близьких родичів (ч.1 ст.63 Конституції).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram