ГоловнаПолітика

Чорнобильську АЕС відвідав міністр закордонних справ Франції

Жан-Ів Ле Дріан хотів побачити арку над реактором.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в суботу, 1 червня, відвідав Чорнобильську зону, щоб побачити арку над реактором ЧАЕС. Про це повідомила в Twitter посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

"Міністр Жан-Ів Ле Дріан відвідав Чорнобиль, щоб констатувати завершення будівництва арки, яка відтепер накриває зруйнований реактор завдяки унікальним рішенням французької інженерії Groupe Bouygues і VINCI", - написала дипломат.

Фото: twitter.com/isabelledumont

Фото: twitter.com/isabelledumont

Нагадаємо, напередодні 33-ї річниці аварії, що сталася в 1986 році, було завершено будівництво нового укриття, зведеного над зруйнованою будівлею 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС. Загальна вартість будівництва становила понад 2,1 млрд євро.

Новий безпечний конфайнмент ЧАЕС - найбільша з будь-коли побудованих рухомих наземних конструкцій, довжиною 165 м, шириною 257 м, висотою 108 м і загальною вагою 36 тис. тонн. Будівництво об'єкта почалося в квітні 2012 року.

30 листопада 2016 року було завершено перший етап процедури насування (конфайнмента) на старий саркофаг в штатне положення на 4-й енергоблок.

Кошти на будівництво нового конфайнмента були зібрані країнами-донорами чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є ЄБРР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram