ГоловнаПолітика

Зеленський підтвердив подальшу співпрацю України з МВФ

Глава місії не бачить перешкод для співпраці з Україною.

Зеленський підтвердив подальшу співпрацю України з МВФ
Фото: пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський зустрівся з місією Міжнародного валютного фонду в Україні на чолі з Роном ван Роденом, яка перебуває в Києві.

У зустрічі також брали участь голова Національного банку Яків Смолій і міністр фінансів Оксана Маркарова, повідомляє прес-служба президента.

"Співпраця триває. Міжнародний валютний фонд завжди є надійним партнером України за часів, коли ми потребуємо підтримки, і Україна зі свого боку також буде залишатися партнером, який виконує свої зобов'язання", - зазначив Зеленський.

На зустрічі з місією МВФ він наголосив на "затягуванні з ухваленням реформаторських законопроектів" парламентом.

"На жаль, поки що ми бачимо зволікання з ухваленням реформаторських законопроектів, на які громадяни, бізнес, фінансова спільнота чекають роками. Сподіваюся, парламент нового скликання надолужить це й забезпечить основу для отримання наступного траншу фінансування від Фонду", - зазначив президент. 

Глава держави наголосив, що на прийняття рішення про розпуск Верховної Ради вплинуло кілька факторів. "Я вважаю, що ця Верховна Рада втратила можливість ухвалювати відповідальні рішення", - сказав він.

Він повідомив, що його команда розробила новий законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, "який поверне антикорупційним органам важливий інструмент для притягнення корупціонерів до відповідальності".

"Цього тижня ми обов'язково подамо до парламенту цей законопроект і дуже сподіваємося, що депутати його ухвалять. Але якщо цього не станеться, це буде ще одним доказом того, що це - непрацездатний парламент, - зазначив Володимир Зеленський.

Зі свого боку, голова НБУ Яків Смолій зазначив, що продовження співпраці з МВФ є вкрай важливим для підтримки фінансової стабільності в Україні.

"До кінця поточного року наша країна повинна виплатити понад 5 млрд доларів США за зовнішніми і внутрішніми зобов'язаннями в іноземній валюті. Обсяг міжнародних резервів поки що 19,3 мільярда доларів США, і цього достатньо для виконання суверенних зобов'язань. Водночас, співпраця з МВФ - це також доступ до іншого фінансування, запорука продовження структурних реформ, без яких неможливе довгострокове стійке зростання української економіки", - наголосив Яків Смолій.

Зі свого боку, представники Міжнародного валютного фонду засвідчили готовність продовжити обговорення подальшої співпраці з Україною, щойно після парламентських виборів буде сформовано новий уряд. До цього будуть постійні консультації з формування нового порядку денного реформ.  

"Ми не бачимо перешкод для співпраці. Готові після парламентських виборів, після того, як буде сформовано Уряд, негайно приїхати до Києва і продовжувати переговори щодо того, яким чином надавати нашу підтримку", - сказав керівник місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

Він зазначив, що дострокові вибори до Верховної Ради є новою можливістю для прискорення перетворень у країні.

Також керівник місії МВФ наголосив на важливості продовження роботи антикорупційних інституцій - НАБУ, САП і Вищого антикорупційного суду.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram