ГоловнаПолітика

Луценко закликав Раду повернути можливість заочного судочинства для справ Майдану

Цей механізм завершив свою дію зі створенням Держбюро розслідувань.

Луценко закликав Раду повернути можливість заочного судочинства для справ Майдану
Юрий Луценко
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко закликав Верховну Раду підтримати право на заочне судочинство для передавання до судів обвинувальних актів у справах Майдану.

Про це він заявив у своєму відеозверненні у Фейсбуці.

"Шановні депутати. Верховна рада восьмого скликання зробила багато для відновлення справедливості. Насамперед, щодо розслідування справ Майдану. Нагадаю, що 169 осіб зараз перебувають з обвинувальними актами в судах. Ще 445, серед яких чотири високопоставлених чиновники і 162 співробітники правоохоронних органів, мають підозри і чекають судових рішень під домашнім арештом або в СІЗО", - заявив Луценко.

Генпрокурор нагадав, що саме через механізм заочного судочинства Оболонський райсуд засудив до 13 років в'язниці екс-президента Віктора Януковича.

"Це хороший урок всім майбутнім керівникам країни! Але суспільство справедливо запитує, Хто ж віддав злочинний наказ щодо розстрілів і насильства на Майдані? Ми готові надати ці відповіді. На жаль, введений вами механізм заочного судочинства завершив свою дію зі створенням Держбюро розслідувань. Але зараз, в останні тижні роботи Ради восьмого скликання, ми разом з вами маємо можливість дати ці відповіді суспільству. На розгляді є законопроект №9353 депутата Алексєєва, який дає можливість відновити заочне судочинство виключно за злочинами попередніх років проти країни або вбивства мирних людей. Я дуже прошу вас підтримати цей законопроект, і ми разом з вами завершимо те, що обіцяли людям - назвемо в суді тих злочинців, які дали наказ стріляти в мирних людей".

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href="https://lb.uahttps%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FLlutsenkoYuri%2Fvideos%2F1194940580705115%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="307" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Нагадаємо, раніше начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, звітуючи про перебіг слідства у справах Майдану, заявляв, що закиди щодо неналежного розслідування справ і відсутності результатів несправедливі. За його словами, всього по країні розслідується 4700 епізодів злочинів, скоєних проти учасників протесту, і більша частина злочинів розкрита - встановлені обставини, виконавці, організатори, пособники. За словами Горбатюка, повідомлено про підозру 442 особам, щодо 289 підозрюваних справи скеровано до суду. Під вартою перебувають 13 осіб, визнані винними судом 52 особи, дев'ять - засуджені до позбавлення волі.

Водночас, він визнав, що вбивства Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника досі не розкриті. Горбатюк також дорікав судовим інстанціям у затягуванні розгляду таких справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram