ГоловнаПолітика

Представництво ЄС рекомендує Україні відкласти введення нового ринку електроенергії

Запуск нового ринку з 1 липня може привести до його неправильного функціонування.

Представництво ЄС рекомендує Україні відкласти введення нового ринку електроенергії
Фото: EPA/UPG

Представництво Європейського Союзу рекомендує відкласти впровадження нового ринку електричної енергії в Україні.

Про це йдеться в заяві представництва ЄС і представництва Європейського Інвестиційного Банку в Фейсбуці.

"Представництво Євросоюзу і представництво ЄІБ в Україні рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через те, що важливі регуляторні норми і IT системи ще не готові", - йдеться в заяві.

Відзначається, що запуск нового ринку з 1 липня може привести до його неправильного функціонування, а значить бути контрпродуктивним щодо інтересів українських споживачів та учасників ринку.

"Крім того, в поточному політичному контексті буде важче забезпечити управління цією реформою або втрутитися з метою усунення недоліків в разі такої необхідності", - відзначили в ЄС.

У представництві також нагадали, що в 2017 році вітали прийняття Закону "Про ринок електроенергії", спрямованого на виконання зобов'язань в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.

"Ми переконані, що передбачена цим законом реформа принесе вигоду українським споживачам завдяки введенню прозорості, поліпшення ефективності функціонування ринку і залучення інвестицій. Ми продовжуємо підтримувати зусилля влади і учасників ринку у впровадженні цієї важливої реформи", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансуючого ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішнього добового ринку.

Закон "Про ринок електричної енергії" імплементує норми Третього енергопакету ЄС.

Для населення тарифи на електроенергію не зростуть. З метою збереження прийнятних для населення тарифів компенсацію різниці між ринковою та регульованою цінами електроенергії для побутових споживачів будуть виробляти за рахунок прибутку "Енергоатому".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram