ГоловнаПолітика

Верховний Суд отримав два позови про незаконність розпуску Ради (оновлено)

Справу зареєстровано під номером 9901/275/19.

Верховний Суд отримав два позови про незаконність розпуску Ради (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд отримав позовну заяву про незаконність розпуску Верховної Ради.

Про це повідомляють на сайті суду.

"До Верховного Суду надійшла позовна заява про визнання протиправним і недійсним Указу Президента України від 21 травня 2019 №303 / 2019 "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів". Заяву подано фізичною особою сьогодні, 23 травня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

Справу зареєстровано під номером 9901/275/19.

Відповідно до Кодексу адміністративного судочинства, суддя впродовж п'яти днів з дня подання позовної заяви виносить ухвалу про наступні процесуальні дії.

Оновлення. У Верховний суд надійшла ще одна позовна заява до президента України про визнання протиправним і недійсним Указу "Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів", повідомили в прес-службі суду.

"Заява подана фізичною особою сьогодні, 23 травня 2019 року. Ця справа зареєстрована під номером 9901/278/19. Так, у Верховному суді перебуває дві позовні заяви з аналогічними вимогами. Суд інформуватиме про подальші процесуальні кроки у зазначених справах", - йдеться у повідомленні.

Раніше колишній радник міністра оборони Валерія Гелетея Олександр Данилюк заявив, що його організація "Спільна справа" оскаржила у Верховному Суді указ президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Зеленський склав присягу президента України й офіційно приступив до виконання обов'язків. Під час своєї промови він заявив про розпуск Верховної Ради і запропонував чиновникам писати заяви про відставку, якщо вони не готові працювати на "благо поколінь".

21 травня Зеленський достроково припинив повноваження Ради і призначив позачергові вибору парламенту на 21 липня. 23 травня його указ було опубліковано в офіційній газеті "Урядовий кур'єр" і набув чинності.

За даними соцопитування, проведеного агентством "Рейтинг", у Раду проходять 4 політичні сили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram