ГоловнаПолітика

ЦВК не встигне провести тендери для друку і доставки бюлетенів на парламентські вибори

Виборчий процес починається 24 травня - наступного дня після набуття указом чинності.

ЦВК не встигне провести тендери для друку і доставки бюлетенів на парламентські вибори
Татьяна Слипачук
Фото: EPA/UPG

Голова ЦВК Тетяна Сліпачук оголосила про початок виборчого процесу з 24 травня. Про це повідомляє прес-служба ЦВК.

Сліпачук відзначила, що виборчий процес, відповідно до закону, починається наступного дня після набуття указом чинності, і для цього не потрібні додаткові рішення Центрвиборчкому.

"Ми забезпечимо прозорі і легітимні парламентські вибори. Виборчий процес починається з 24 травня. Без прийняття ЦВК якогось рішення", - заявила вона.

У повідомленні ЦВК сказано, що серед повноважень комісії немає можливості встановити конституційність або неконституційність указу, тому ЦВК готова і здатна здійснювати встановлені законом функції щодо проведення позачергових виборів депутатів 21 липня 2019 року.

Центральна виборча комісія зазначає, що і президент України, і парламент, і політичні партії, і кандидати в депутати, які братимуть участь у виборах, повинні усвідомлювати відповідальність за легітимність усього виборчого процесу і його результату. Центральна виборча комісія неодноразово помічала, що існує низка питань, які потребують додаткового законодавчого врегулювання.

"Закон України "Про вибори народних депутатів України" містить застарілі положення, які не відповідають іншим чинним законам, неврегульовані положення, а також положення без механізму реалізації, серед яких питання встановлення факту проживання, голосування військовослужбовців, що беруть участь в ООС, подання декларацій і т. д.", - сказано в заяві ЦВК.

У Комісії зазначили, що терміни на підготовку і проведення виборів становлять усього 58 днів, що менше, ніж терміни і порядок проведення державних закупівель, що може унеможливити виготовлення і доставку бюлетенів, транспортування протоколів та іншої документації та інших процесів, які повинні проводитися через тендерні процедури.

Нагадаємо, сьогодні офіційна газета уряду "Урядовий кур'єр" опублікувала указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і проведення дострокових парламентських виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram