ГоловнаПолітика

Каськіва не судитимуть у "справі Каськіва"

Панама не дозволила притягнути колишнього голову Держінвестпроекту до кримінальної відповідальності.

Каськіва не судитимуть у "справі Каськіва"
Фото: Макс Левин

Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала до Солом'янського райсуду Києва обвинувальний акт у справі про розкрадання 259,2 млн гривень Держінвестпроекту в період керування Владислава Каськіва.

Прес-служба НАБУ повідомила, що судитимуть 9 осіб, серед яких не виявилося самого Каськіва.

"Притягнути його до кримінальної відповідальності за розкрадання коштів Держінвестпроекту можливо лише за згодою Республіки Панама, яка поки що не поспішає її надавати", - йдеться в повідомленні.

У 2017 році Каськіва екстрадували з Панами за другим кримінальним провадженням про розкрадання 7,45 млн гривень під час оплати зовнішньої реклами, яку розслідувала Генпрокуратура. Умовою видачі Каськіва було те, що його не притягатимуть до кримінальної відповідальності за вчинення іншого злочину, скоєного до моменту екстрадиції.

Замість Каськіва судитимуть дев'ятьох осіб, переважно екс-чиновників Держінвестпроекту та ДП "Державна інвестиційна компанія". Також під суд пішов двоюрідний брат Каськіва Олександр Матковський. Рідний брат Каськіва Олександр перебуває в розшуку.

За версією слідства, всі ці люди причетні до розкрадання майже 260 млн гривень, виділених у 2012 році з державного бюджету на нацпроекти "Якісна вода" і "Олімпійська надія-2022". Проекти не були реалізовані, а гроші зникли.

Детективи НАБУ з'ясували, що під виглядом позики їх перевели на рахунки компаній, підконтрольних посадовим особам Держінвестпроекту та Державної інвестиційної компанії. Далі гроші перерахували афільованим з ними структурам, зареєстрованим на Кіпрі.

Надалі ці гроші учасники корупційної схеми використовували на власні потреби.

Обвинувальний акт складено за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (крадіжка), ч. 2 ст. 205 (створення компаній для прикриття незаконної діяльності), ч. 3 ст. 209 КК України (відмивання грошей).

Каськів з 23 грудня 2010-го по 15 березня 2014  року був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України.

У 2004 році Каськів керував координаційним центром громадянської кампанії "ПОРА", яка брала активну участь у Помаранчевій революції. Пізніше "ПОРА" стала політичною партією. Каськів отримав пам'ятний знак "Видатному учаснику Помаранчевої революції" і близько року був позаштатним радником президента Віктора Ющенка.

На дострокових парламентських виборах 2007 року Каськів отримав мандат нардепа за списком блоку "Наша Україна - Народна самооборона". У 2009-2010 роках працював радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з питань іноземних інвестицій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram