ГоловнаПолітика

Порошенко виступив з останнім зверненням на посаді Президента України

"Я вірю в успіх нашої країни та в її європейське майбутнє".

Порошенко виступив з останнім зверненням на посаді Президента України
Петр Порошенко
Фото: пресс-служба Петра Порошенко

Петро Порошенко, котрий завтра, 20 травня, складе свої повноваження, звернувся до співвітчизників з останньою промовою на посаді Президента.

"Зміна влади - ознака нашої належності до європейської цивілізації. Демократію ми зберегли навіть в умовах російської агресії. Завтра влада переходить до нового Президента, якого ви обрали на чесних і вільних виборах", - зазначив Порошенко у зверненні, оприлюдненому на сайті глави держави.

Він подякував "великому українському народові за велику честь працювати протягом п'яти років на чолі великої країни. Країни, яка вразила весь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю і волелюбністю". Глава держави окремо подякував захисникам України за право, можливість і честь бути Верховним Головнокомандувачем.

"Тепер, коли ще не остаточно вщухли пристрасті, які розбурхала виборча кампанія, важко розраховувати на об'єктивну оцінку шляху, який ми подолали з 2014-го. Час усе розставить по своїх місцях. Рано чи пізно він відокремить грішне від праведного, зерна від полови і правду від брехні", - зазначив він.

Порошенко наголосив, що Україна не просто вижила - вона сьогодні в кращому стані, ніж п'ять років тому, і про це свідчать основні статистичні показники. Домогтися цього вдалося лише спільними зусиллями, завдяки підтримці активної частини суспільства і розумінню більшості, зазначив президент.

"Україну ми зберегли, "Новоросію" - поховали. Агресора значно сильнішого за нас - зупинили. Створили армію, яка стала однією з найсильніших на континенті", - додав він.

Серед досягнень останніх п'яти років Порошенко назвав ратифікацію Угоди про асоціацію і переорієнтування економіки на Євросоюз, зростання товарообігу між Україною та ЄС, запровадження безвізового режиму, закріплення в Конституції курсу України на членство в ЄС і НАТО.

"Паралельно з рухом до Європи ми зміцнювали й нашу українську ідентичність. Це і власна політика історичної пам'яті, і декомунізація. Це й Томос, який ми отримали на початку року. Це й закон про українську мову, який щойно я підписав", - заявив Порошенко.

При цьому глава держави зазначив, що не у всіх сферах вдалося досягти бажаних успіхів. За його словами, найбільш прикрим є те, що не вдалося встановити мир і відновити територіальну цілісність України. І що з дуже великим запізненням Україна почала відновлювати рівень життя після економічної кризи, спричиненої російською агресією.

Петро Порошенко попросив вибачення у всіх, чиїх надій не виправдав; для кого реформи виявилися особливо болючими; хто за ці роки, зустрівшись із брехнею, не знайшов справедливості.

Він побажав Володимиру Зеленському успішного президентства.

"Ще місяць тому ми були затятими опонентами на виборах. Але вже завтра, так сталося, він буде президентом моєї рідної країни. Країни, яку люблю і в чиє європейське майбутнє стійко вірю. Так нехай Господь Україну зберігає, а її новому главі - допомагає в роботі", - додав він.

Порошенко підтвердив, що, йдучи з офісу Президента, він не йде з політики.

"Мій обов'язок - спираючись на підтримку громадськості, захистити вже завойоване в державному будівництві... Нікому не дозволити ні згорнути курсу на членство в Євросоюзі й НАТО, ні тихцем спустити його на гальмах... Ритуальних проєвропейських і євроатлантичних декларацій - мало. Потрібна повсякденна важка робота, яку моя команда і робила протягом п'яти років. Це те, чого як громадянин буду вимагати від нової влади, і в чому готовий підставити їй плече. Так само як і не давати спуску в разі відхилення від вивіреного курсу. Будь-які спроби - різкі або повзучі, явні чи приховані - повернути країну у сферу російського впливу отримають рішучу відсіч", - заявив п'ятий Президент України.

Він зазначив, що стратегічна мета, яку він проголосив під час передвиборної кампанії, залишається в силі - до 2023 року подати заявку на членство в Європейському Союзі й отримати План дій щодо членства в НАТО.

"Тільки це гарантує незалежність країни та безпеку кожного з нас. Досягнення такої мети - завдання кожного відповідального громадянина. Моє - зокрема. Я вірю в успіх нашої країни та в її європейське майбутнє", - резюмував Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram