ГоловнаПолітика

Митрополит ПЦУ: Філарет - не патріарх

Титул "почесного патріарха" ввели в обіг тільки з поваги до владики.

Митрополит ПЦУ: Філарет - не патріарх
Фото: facebook/Oleksandr Drabinko

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) заявив, що титул почесного патріарха дали Філарету (Денисенко) тільки з поваги і не передбачає владних прерогатив.

Про це йдеться в фейсбуці митрополита у відповідь на претензії Філарета до предстоятеля ПЦУ Епіфанія (Думенко).

"Згідно з рішенням Священного Синоду Константинопольського патріархату від 11 жовтня 2018 року, владика Філарет був прийнятий до спілкування як «колишній Київський митрополит» (а не як патріарх). Рішення по титуляцію митрополита Філарета патріархом не приймав ані помісний Об'єднавчий собор, який відбувся 15 грудня 2018 року, ані Архієрейський собор Православної церкви України (який поки жодного разу не скликався). Ні Томос про автокефалію Православної Церкви України, ні її статут не передбачають наявності в нашій Церкві посади «почесного патріарха». Використання титулу «почесного патріарха» було допущено в Православній церкві України тільки як прояв поваги до митрополита Філарета", - заявив митрополит.

За його словами, титул повинен був психологічно полегшити для Філарета відхід від персонального керівництва церквою.

"Очевидно, що використання такого титулу не передбачає надання «почесному патріарху» ніяких владних прерогатив. Законним головою Православної церкви України є її канонічно обраний предстоятель - Блаженніший митрополит Епіфаній", - написав Олександр.

Він додав, що ніяких домовленостей про управління церквою Філаретом ніколи не існувало, ба більше, форма канонічної реабілітації Філарета і недостатній рівень довіри до нього з боку помісних церков унеможливлювали обрання владики предстоятелем ПЦУ.

Митрополит Олександр заявив, що беззаперечно підтримує Епіфанія, і запропонував Філарету відповісти: чи вважає він себе ієрархом ПЦУ, чи визнає рішення Собору 15 грудня 2018 року, повноваження Епіфанія і канонічних органів управління ПЦУ.

Нагадаємо, що Олександр - колишній ієрарх УПЦ Московського патріархату, тоді як Філарет і Епіфаній раніше представляли Київський патріархат.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram