ГоловнаПолітика

Філатов звільнився з посади заступника голови АП

Філатов працював в АП п'ять років.

Філатов звільнився з посади заступника голови АП
Алексей Филатов
Фото: Макс Требухов

Заступник глави Адміністрації президента Олексій Філатов звільнився з посади. Президент Петро Порошенко прийняв його відставку. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації президента.

Відповідний указ опубліковано на сайті президента 11 травня.

На своїй сторінці у Facebook Філатов підбив підсумки судової реформи, зазначивши, зокрема, про позитивні зміни в органах суддівського самоврядування (Вища рада правосуддя і Вища кваліфкомісія суддів працює без депутатів, чиновників), зміни процесуальних кодексів, ухвалення конституційних змін, законів про судоустрій, Конституційний суд, Антикорупційний суд.

"Новий Верховний Суд - є. Дає серйозні надії. Апеляційні суди - без ряду одіозних суддів. Далі якість кадрів залежить від конкурсів ВККС і дисциплінарної практики ВСП. Суддівська винагорода. Не гарантія від корупції, але й не стимул до неї. Виявляється, суддям можна нормально платити - і бюджет не лопнув", - ідеться в повідомленні.

Філатов також згадав про те, чого не встиг зробити: "Суди першої інстанції - ще працювати і працювати над оцінюванням і наповненням кадрами. Зрівняти суддів у зарплатні - треба, і якнайшвидше. Нові закони про адвокатуру та про юридичну освіту. ЕСІТС - з пілотного проекту потрібно запустити в масштабі системи. Взаємодія державних органів у сфері правосуддя й органів, які мають представляти громадянське суспільство - поки що залишає бажати набагато кращого... За 4 роки разом вийшло зробити більше, ніж за попередні 23. Так, недостатньо. Але це - ще не кінець", - зазначив він.

Філатов також прогнозує "спроби достроково змінити склад ВРП і ВККС для того, щоб повернути на посади в суді тих, хто цій посади не відповідає; спроби відкрутити назад реформу через Конституційний Суд і/або парламент. Як то кажуть, стежте за руками звичайних підозрюваних".

"Без реформи юридичної освіти, адвокатури, прокуратури й органів досудового розслідування - нічого хорошого. Це сполучені з судовою системою ланки і взаємодіють вони точно, як у фізиці", - додав він.

Нагадаємо, Філатов прийшов до Адміністрації Президента 22 липня 2014 року. До цього очолював практику вирішення спорів у адвокатському об'єднанні «Василь Кисіль і Партнери», однієї з найбільших юридичних фірм України.

Одним із завдань Філатова в АП було законодавче забезпечення судової реформи. Він координував розроблення ухвалених парламентом у 2016-2018 роках змін до Конституції України з питань правосуддя, нових процесуальних кодексів, законів про судоустрій, про Конституційний Суд, про Вищу раду правосуддя, про Антикорупційний суд.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram